Дончев критичен: Сравнявайки БВП сега и по времето на зрелия социализъм, нямам повод да съм горд

Трябва да си направим добре сметката за възможностите на нашата икономика

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Трябва да си направим сметка, търсейки един по-амбициозен дневен ред за всички възможности и ограничения, които има българската икономика. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на кръгла маса, която се обсъжда темата- „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“, предаде „Фокус“.

„Преди няколко дни се опитах да направя една историческа справка как изглежда брутният вътрешен продукт днес и към времето на зрелия социализъм и то към най-силната му година - 1977, разбира се по преизчислени цени и отнесено към темата на инфлацията“, каза вицепремиерът. Той отбеляза, че днешният е с около два пъти и половина по-висок. „Това не е повод нито за радост, нито за гордост. Това е част от адекватната диагностика. Наред с това ние трябва да си направим сметка, търсейки един по-амбициозен дневен ред за всички възможности и ограничения, които има. И на база на това да разчертаем адекватни мерки какво правим оттук нататък“, посочи Дончев. 

По думите му би било чудесно, ако мерките биха могли да бъдат и на консенсус. „Имаме ограничена възможност да продаваме, както например един Китай или друга голяма държава в достъпа до вътрешния си пазар. За нас свободното движение на хора, като част от пределите на общия пазар, може да разсъждаваме със знак плюс и със знак минус. Със знак плюс, защото експортните възможности на българската икономика са били от основните двигатели, със знак минус защото свободното движение на хора е една от причините за тежката демографска ситуация, в която се намираме“, отбеляза още той.