Спад на акциите на "Мерск", след като нейн кораб срути моста в Балтимор

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Акциите от клас B на гиганта в корабния транспорт A.P. Moller-Maersk поевтиняха за кратко с над 5% на скандинавската борса OMX Nordic, след като компанията потвърди, че е наела кораба, участвал в сблъсъка с моста в Балтимор.

"Ние сме ужасени от случилото се в Балтимор и мислите ни са с всички засегнати. Можем да потвърдим, че контейнеровозът DALI, управляван от чартърната корабна компания Synergy Group, е нает от Maersk и превозва карго стоки на клиенти на Maersk", се казва в изявление на датската транспортна компания.

Акциите на компанията от клас B спаднаха за кратко с 5,73% до 8582 датски крони по време на обедната европейска търговия преди техният спад да се ограничи до около 2% към 8922 датски крони.

Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение рано, след като мостът "Франсис Скот Кий" в град Балтимор се срути, при което 20 души паднаха във водата, предаде АФП.

"Обявих извънредно положение тук, в Мериленд, и работим с междуведомствен екип за бързо разгръщане на федерални ресурси от администрацията на Байдън", заяви губернаторът Уес Мур.