Софиянски: В наш интерес е по-бързото влизане на България в еврозоната

На този етап трудно ще убедим Европа, че страната ни е готова да стане част от европейския валутен съюз

Стефан Софиянски

Стефан Софиянски

Има два варианта за влизане в еврозоната – със запазване на валутния борда и без него. Да отменим борда, и тогава да влезе в еврозоната - това според мен е правилният вариант. Това заяви в студиото на Би Ти Ти бившият служебен премиер Стефан Софиянски. По думите му това ще даде по-голяма свобода на бюджета и на банките, възможности за по-добро икономическо развитие, като се отменят рестрикции, които валутния борда е въвел.

Софиянски подчерта, че влизането в еврозоната е процес, той изисква няколко години и има две измерения – икономическо и политическо, и обясни своята теза. 

Влезем ли в еврозоната ние ставаме неразделна част от Европа, това е политическото измерение. За мен чисто политически това е задължително. Икономическо измерение има три аспекта и те засягат въпроса как ще се отрази влизането ни в еврозоната на обикновения човек, на бизнеса и на публичните финанси. А това зависи от начина, по който ще влезем. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото – един лев за едно евро, и тогава да влезем в еврозоната. Тогава обикновеният човек печели, но този подход обременява бизнеса. Тук е ролята на фискалната политика и бюджетирането – да работи за интересите и на обикновения човек, но и на бизнеса, това обаче е сложна игра и много зависи от волята и капацитета на управляващите, посочи бившият служебен премиер. 

По думите му на този етап България не може да убеди Европа, че сме готови да станем част от европейския валутен съюз. В тази връзка той има идея да бъде основан обществен комитет, в полза на въвеждането на еврото в България.  Той трябва да има политическата функция да подкрепи безвъзвратния процес България да е част от Европа, и в същото време да работи просветителски, като обяснява какви са ползите от влизането на страната ни в еврозоната. Задължително е обаче да се намери оптималната формула за по-бързото влизане на България в еврозоната, убеден е Софиянски.