Симеонов: Лифтовете на Витоша плачат за смяна, стига толкова зелено робство

Променят плана на парк Витоша, за да бъдат подменени всички съоръжения

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Проблемите, пред които са изправени собствениците на съоръженията на Витоша от повече от 10 години, могат да бъдат решени само с промяна в плана за управление на природния парк. Това обявиха еко-министърът Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, които днес се качиха на Драгалевския лифт, съобщава БНТ. Според тях действащия план не позволява да бъде направена, каквато и да е промяна на съоръженията и затова е необходимо да отпаднат всички, по думите им, "абсурдни клаузи, направени под въздействието на псевдозелени организации".

Драгалевският лифт е една от реликвите на Балканския полуостров и на Европа, с тези думи вицеприемиерът се отправи на обиколка из ретро съоръженията на Витоша.

Тези съоръжения плачат за спешна подмяна и повече съвременно зелено робство България не трябва да допуска. Всички представители на институциите днес бяха категорични, че софиянци се нуждаят от по-съвременни съоръжения, отсече вицепремиерът Симеонов.

Освен промяна на плана за управление на Витоша са необходими и промени в Закона за горите. Проблемът е, че новите модерни съоръжения са с по-голям капацитет и изискват различна инфраструктура. Това обаче се води за ново строителство и затова от "Витоша ски" вече десетилетие са с вързани ръце.

За тази зима няма да стане, а конкретната промяна, за която ме попитахте е промяна "от забранено в разрешено" Кое? Строителството, което е подмяната на тези трасета, уточни министърът на околната среда Нено Димов.

Промяната е подготвена, работната група си е свършила работата, на финала сме, чакайте добри новини, обеща на финала Валери Симеонов.