Сечин притиска Путин, иска данъчни облекчения за 145 милиарда рубли

Финансовото министерство е категорично против тази идея, която счита за неподходяща

снимка: Independent.co.uk

снимка: Independent.co.uk

Шефът  на "Роснефт" Игор Сечин е поискал от президента Владимир Путин да предостави данъчни облекчения в размер на 145 милиарда рубли годишно, за да даде тласък на петролните рафинерии, пише "Комерсант", позовавайки се на свои източници, които не желяат да бъдат оповестявани.

Според изданието Сечин е изпратил документа с искането си до Путин на 8 февруари тази година.

На среща с вицепремиера Аркади Дворкович, която се е провела на 27 февруари, фирмите и служителите отново не успяха да се споразумеят за мерки в подкрепа на този сектор на икономиката, съобщава „Комерсант“. Министерството на финансите е предложило таксата за износ на петрол да бъде нулева, докато компаниите предпочитат целенасочена подкрепа за най-големите нефтени рафинерии - чрез така наречения обратен акциз. 

Изданието отбелязва, че искането на Сечин е най-радикалното предложение, правено досега от всички петролни компании.

Сечин обяснява искането си с неравнопоставеността на рафинерията, която се намира в близост до границата на страната. В писмото се отбелязва, че е необходима подкрепа за петролната рафинерия, чийто капаците възлиза на 85 милиона тона.

В същото време преди няколко дни частната компания „AFK Sistema“ изплати на „Роснефт“ 100 милиарда рубли.

Според „Комерсант“ Путин е инструктирал правителството да проучи идеите на Сечин. Министерството на енергетиката вече изрази несъгласие с подобна политика, като отбелязва, че  допълнителните данъчни стимули са неподходящи, тъй като вече е било взето решение в този отрасъл  постепенно да се превежда допълнителен данък върху дохода (ДДС).