Русия изгуби важно дело срещу Третия енергиен пакет на ЕС

Основният спор бе заради изискването да бъдат отделени в различни компании добивът, доставките и преносът на газ

Русия не успя да убеди Световната търговска организация, че правилата на газовия пазар на Европейския съюз противоречат на принципите й. Става дума за иск срещу Третия енергиен пакет на ЕС от 2014 г. и енергийната политика на съюза, които според Москва "несправедливо ограничавали и дискриминирали" руския монополист "Газпром".

Основният спор бе заради изискването да бъдат отделени в различни компании добивът, доставките и преносът на газ. Според "Газпром" това на практика пречи на най-големия доставчик на тази суровина в Европа да притежава газопроводите, по които пренася към европейския пазар.

Москва настояваше още, че по този начин се дава предимство на операторите на втечнен природен газ като ЕС ги изключва от изискванията да разделят доставки от пренос. Специалната комисия по търговски спорове на СТО обаче постанови, че тези претенции на Русия са неоснователни.

Руснаците спечелиха и няколко победи. Първата е за газопровода OPAL между Германия и Чехия, където а "Газпром" бе поставен "таван" да не заема повече от 50% от капацитета му. Не важи както това условие, така и изискването годишно да се пренасят над 3 млрд. куб. м при фиксирани цени и до конкуриращи се доставчици на чешкия пазар.

Другата победа на Русия е, че е потвърдено, че Хърватия, Унгария и Литва дискриминират "Газпром" с изикването си компанията да прави оценки на сигурността на енергийните доставки за чуждестранни, но не и за местните газопреносни оператори.

Европейската комисия определи решението като важен положителен резултат, осигурил фундаментални елементи на Третия енергиен пакет, който от 2009 г. се опитва да обедини енергияния пазар на ЕС и в същото време да повиши конкуренцията в него.

Руското министерството на икономиката заяви, че частите от решението в негова полза ще помогнат да се подобри достъпът на руски газ до европейския пазар и да се уеднаквят правилата за доставчиците на газопреносни услуги. "Това е позитивен прецедент, който позволява да се променят нормите, създавали пречки на руските доставчици за пазара на ЕС - както тази на законодателството на съюза, така и на отделни страни членки."

Всяка от страните може да обжалва в 60-дневен срок, но "Газпром" вече заяви, че е доволен от резултата, съобщава "Дневник".
Факт е, обаче, че Москва не успя в атаката си пред Световната търговска организация да отмени изискването да бъдат разделени управлението на компаниите по добив и по транспортиране на газ.