Проф. Касчиев: Проектът на „Уестингхаус“ е уродлив и води след себе си до уродливи решения

Може да се получи такава каша, че този проект да катастрофира, не изключва експертът

проф. Георги Касчиев

проф. Георги Касчиев

Депутатите имат като работа да одобрят енергийна стратегия. Вземането на конкретни решения по проекти е работа на изпълнителната власт. Причините за това бързане да се одобри фирма, която да изгражда 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е свързано с велики стремежи и желания за бързо завладяване. Това е мнението на експерта по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев. 

Трябваше да се проведе търг за избор на такъв проект. Но депутатите решиха набързо, че това ще бъде проекта на „Уестингхаус“, която ще достави оборудването. Това решение е уродливо и води след себе си поредица от уродливи решения. Освен това е в противоречие на законодателството, защото липсват оценки, не беше проведено и обществено обсъждане. А правителството е подведено от решението на депутатите, смята експертът. 

Причината за бързането според проф. Касчиев е и защото изтича петгодишния срок на екологичния доклада за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Нужно е да получат право за първа копка, за да се реализира проекта, но това може да не се случи. Защото може да се окаже, че сме нарушили закона за ядрената безопасност, което означава, че този проект ще бъде стопиран. Такава каша може да се забърка, че този проект напълно да катастрофира, е мнението на енергийния експерт.

Проф. Касчиев посочи, че такъв реактор, какъвто е предвиден за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, в момента се строи в САЩ. Прогнозата е крайната цена да е 35 млрд. долара. Прогнозите за цената на тока от този реактор е 180 долара на мегават/часа. Прогнозата за Европа – 130 евро на мегават/часа. Нашите политици живеят в измислена реалност, а не познават фактите, смяната той. 

Според него има едно подгряване на хората, че цената на тока ще се вдига. Проф. Касчиев смята обаче, че либерализацията на пазара ще позволи да се предлага и по-евтина енергия от ВЕИ и други алтернативни източници на електроенергия. Прогнозата е цената за домакинствата да се вдигне с малко и тя да стане 20 ст. за киловат/часа, коментира проф. Георги Касчиев.