Постоянен мониторинг наложи НАП над ресторантьорите длъжници

При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лв. от касите с цел погасяване на дълговете

Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители. 

В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лв. от касите с цел погасяване на дълговете. Над 30% от лицата са започнали да заплащат задължения си към фиска след осъществени срещи с представителите на НАП. От приходната агенция призоваха търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени задължения към хазната, да се свържат със съответния публичен изпълнител и да обсъдят възможностите за погасяване на дълга, за да се избегнат принудителни мерки.

Не малък брой от селектираните собственици на заведения обаче са ги затворили по време на проверките, а близо 10% са сменили фирмите и регистрацията на фискалните устройства, установяват данъчните инспектори. Тези ресторантьори са поканени на спешни персонални срещи с териториалните данъчни директори за обсъждане на погасяването на задълженията им. Те ще бъдат поставени под постоянно наблюдение, а също ще им бъдат образувани контролни производства.

„Предпочитаме партньорския подход към данъкоплатците, но сме безкомпромисни спрямо опитите за заобикаляне на законодателството с цел избягване погасяването на данъци и осигурителни вноски. Приходната агенция ще продължи да следи стриктно заведенията за хранене“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Припомняме, че в началото на февруари фискалните инспектори на НАП провериха и над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Установени бяха 40 нарушения - основно неиздаване на касови бележки, несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.