Петр Келнер си купи малка банка в Сърбия

Неговата компания стана известна у нас със заявката си да купи Нова ТВ и "Теленор"

Петр Келнер

Петр Келнер

Чешката група PPF Group, която е собственост на един от най-богатите чехи Петр Келнер, ще придобие 100% от малката банка в Сърбия - Telenor Banka. Това се разбира от съобщение, оповестено на страницата на чешката компания. Тя стана известна в България със заявката си да придобие "Нова телевизия" и мобилния оператор "Теленор".

Сръбската банка е собственост на Telenor Group, а сделката е обект на одобрение от регулаторите, посочва "Дневник". Сделката е логична следваща стъпка след придобиването на телекомуникационните активи на норвежката Telenor в Централна и Източна Европа и по-конкретно в Унгария, България, Сърбия и Черна гора, се посочва в съобщението.

Telenor Banka е част от Telenor Group от 2013 г., когато норвежката компания я купува от KBC Bank Serbia. Година по-късно е преименувана с настоящото й име.

Банката е специализирана в иновативни финансови услуги онлайн и е първата в Сърбия, която предлага на пазара мобилно и интернет банкиране. Институцията предлага услугите си предимно на клиентите на "Теленор", като към момента те са 390 хил.

По размер на активите банката е под 10 място от общо 20 банки, опериращи в Сърбия, оценявани на 126 млн. евро.

Сделката трябва да бъде одобрена от централната банка на Сърбия и от антитръстовата комисия.


Кандидат за същата банка преди беше фондът River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури. През февруари обаче се разбра, че централната банка на Сърбия не го е одобрила за купувач.