Нова руска връзка в протестите на "жълтите жилетки" – направлявана от ГРУ

Поне 3-ма организатори на бунтовете във Франция са действали на страната на проруските сепаратисти в Изт. Украйна

Le Huffington Post

На последния протест на "жълтите жилетки" на 19 януари журналистите забелязват няколко десетки мъже с бели ленти, които "съпровождат и насочват" протестиращите. Един от тях е разпознат като 

Виктор Лента — бивш френски десантчик,

член на националистическа организация действаща в Южна Франция, участник във военните действия в Донбас. Експертът по крайно десните движения във Франция Жан-Ив Камю съобщава, че Виктор Лента е отстранен от служба в армията заради дейността му в ултрадясната групировка. (Самият Лента обяснява този факт с "политически проблеми").

Лента е съосновател на крайнодясното движение "Континентално единство" (Unite continentale), оказващо помощ на френски и други европейски доброволци, заминаващи да се бият на страната на сепаратистите в Донбас.

В интервю за Le Huffington Post Виктор Лента разказва, че в "собствената служба за сигурност на жълтите жилетки" набират хора с опит в "областта на сигурността, в армията или полицията". На снимките от последните акции на "жилетките" Виктор Лента е сниман с червена барета и с военни награди, закачени върху жилетката му. Впрочем, той твърди, че участва в протестите като 

"обикновен" френски гражданин

jalti_jiletki_gru1.jpg

Още минимум двама активисти във военните действия в Донбас участват в протестите на "жълтите жилетки" в качеството на "охрана" и "регулировчици". На 19 януари и двамата участват в протеста с бели ленти на ръцете — отличителният знак на "службата за сигурност".

Става дума за Сергей Мюние, роден в Луганск през 1992 година, който през 2014 година отива да воюва на страната на сепаратистите. В профила си във ФБ той публикува своя снимка със знамето на така наречената "Донецка народна република" и публикува постове за "народното въстание във Франция", "почти сравнимо с революционната атмосфера в Донбас през пролетта на 2014 година". След протеста на 19 януари той пише, че "жилетките" са били "съпровождани" от четирима участници във военните действия в Донбас.

На снимките от акциите на "жълтите жилетки", публикувани от Мюние, е разпознат още един воювал в Донбас френски гражданин - Микаел Такааши или "Миша". Той е бивш работник в супермаркет, който в репортаж на Liberation от Донецк през 2014 година е наречен 

"пролетарий в редиците на френските доброволци воюващи в източна Украйна"

 От текста става ясно, че първата "доброволческа" мисия на "Миша" е в Сирия.

Жан-Ив Камю разказва в интервю за RFI, че завърналите се от Донбас крайнодесни активисти търсят възможности да се включат във всякакви движение, в които се ползват с "особен статут, прославили се като воювали в чужбина, в опасни зони".

"Въпросът е, обаче, как те са се внедрили в движението на "жълтите жилетки" и защо им се позволява да "съпровождат" протестиращите във военна униформа?", пита Камю.

В началото на декември на акциите на "жълтите жилетки" в Париж също беше развято знамето на "ДНР". Според френския политолог Сесил Весие, знамето на сепаратистката "република" са развявали Фабрис Сорлен и Ксавие Моро, които фигурират в нейната книга "Мрежите на Кремъл във Франция".

Украинските спецслужби са установили, че

ГРУ и Федералната служба за сигурност на Русия ръководят Сорлен и Моро

 По данни на украинските власти Моро е живял 17 години в Русия и на негово име там са регистрирани като минимум две фирми. В репортаж на финансираната от Кремъл телевизия  "Русия 1" от Париж пък Ксавие Моро в жълта жилетка е представен като обикновен френски гражданин, разказващ за лишенията и несгодите на французите, които нямат пари за бензин.

Що се отнася до Фабрис Сорлен, той пък е член на"аналитичния" център "Кахтеон", който се ръководи от близкия до Путин олигарх Константин Малофеев.

Повече за това кои са Сорлен и Моро, както и за ролята на Кремъл в протестите на "жълтите жилетки" можете да прочетете ТУК.

Превод: Faktor.bg