Решетников, Дугин, Малофеев и руските спецслужби зад активисти на "жълтите жилетки"

Западът вече не е християнски, а "постмодернистски": това е новата тоталитарна религия, която ни натрапва еднополови бракове, аборти, евтаназия, твърдят "бунтарите" с жълти жилетки

Фабрис Сорлин и Ксавие Моро

Фабрис Сорлин и Ксавие Моро

Радио "Свобода" 

В събота, 8 декември, в интернет се появиха снимките на двама участници в протеста на "жълтите жилетки" в Париж, разгърнали на главната улица на парижката столица знамето на самопровъзгласилата се "Донецка народна република".

Най-напред фотографията на двамата мъже с жълти жилетки беше публикувана в прокремълския телеграм-канал WarGonzo. В многобройните репостове на снимката във Фейсбук, Туитър и другите социални мрежи се премълчаваше кои са те, защо са застанали насред Елисейските поля с флага на "ДНР". 

Авторите на много от публикациите говореха за фотографията като абстрактно доказателство за влиянието на Русия върху френските протести, но в WarGonzo бяха посочени и имената им: "Фабрис Сорлин" и "Ксавие Моро".

Кои са тези мъже? 

И Сорлен, и Моро са доста известни във Франция персонажи, получили своята известност дълго преди началото на "руската пролет" в Източна Украйна. 

Още през 2010 година дейността на 38-годишния Сорлен е обект на разследване от полицията в град Бордо, след като френска телевизия показва разследване за оглавяваната от него националистическа организация Dies Irae ("Ден на гнева" на латински). Предмет на разследването е внедряването на активисти на Dies Irae, разпространяващи откровено расистки и антисемитски идеи, в католическите общности в цяла Франция. Замесените във връзки със Dies Irae свещеници започват съдено дело срещу авторите на журналистическото разследване, но го губят.

Сорлен е и активен функционер на "Националния фронт" на Марин Льо Пен, ултра консевративна националистическа партия, уличена, че получава финансиране от Русия. 

Освен това Сорлен оглавява асоциацията "Франция – Европа – Русия", обществена организация, която работи за "укрепване на връзките между Европа и Русия за обединение на християнската цивилизация" и за "противопоставяне на подема на исляма".

Фабрис Сорлен е и член на оглавявания от "православния олигарх" Константин Малофеев аналитичен център Katehon, в наблюдателния съвет на който са и близкия до Кремъл апологет на "Руския свят" Александър Дугин, съветникът на Владимир Путин Сергей Глазев, и бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания и генерал от КГБ/ФСС Леонид Решетников. 

Сорлен е чест гост на телевизия Russia Today, много пъти е посещавал Донбас в качеството на "наблюдател" на изборите на ръководство на самопровъзгласените "народни републики" в Луганска и Донецка области на Украйна.

В официалната биография на Ксавие Моро пише, че от 2010 до 2014 година той е "работил в Русия за френския военно-промишлен комплекс", макар че всъщност, по неговите собствени думи, той живее в Русия вече 18 години - от 2000-та. По думите на съпругата му, цялото семейство има двойно гражданство-руско и френско. 

Моро ръководи сайта stratpol.com, който се самоопределя като "аналитичен интернет-портал на Центъра за политически и стратегически анализ". На този сайт се публикуват статии за 

несправедливото отношение на Запада към Русия 

след кря на Студената война, несъстоятелността на Украйна като независима държава, критикува се политиката на западните страни по отношение на Кремъл. Самият Моро е автор на книгата "Украйна. Защо Франция се самозалъгва".

Radio France Internationale съобщава, че през април 2017 година, преди изборите за президент на Франция, Моро заедно със Сорлен участва в конференцията "Западът срещу Европа: западните ценности и пробуждането на народите".

"Днес Западът ни е противен. Той е враг на нашата цивилизация. Западът вече не е християнски, а "постмодернистски": това е новата тоталитарна религия, която ни натрапва еднополови бракове, аборти, евтаназия...", описва "ситуацията в света" Моро в своето изказване на конференцията.

Както и Сорлен, Моро много пъти е бил в Донбас, а също така и в анексирания от Русия Крим. И той е чест гост на телевизия Russia Today. 

Освен това, Ксавие Моро е функционер на френската организация "Изток - Франция - Солидарност - Донбас", създадена, за да "помага на украинските бежанци от Донбас". Членовете на организацията често пътуват до Донецк и Луганск, изпълнявайки заедно с другите крайнодесни и крайнолеви европейски активисти ролята на "витрина", призвана да покаже подкрепата за "ДНР" и "ЛНР" от гражданите да западните страни. 

Според украинската Служба за сигурност, организацията напълно е

контролирана от руските спецслужби

Биографиите на Моро и Сорлен и декларираните от тях идеи в голяма степен са типични за представителите на френските радикални движения, и не е някаква сензация това, че подобни организации си сътрудничат с руските власти и представителите им в Донбас. 

Ксавие Моро вече реагира на шумотевицата около снимката със знамето на "ДНР" в центъра на Париж и заяви, че го е разгърнал защото "още преди четири години Донбас въстана срещу олигархията и несправедливостта, така, както ние французите въстанахме сега". 
Той дори е записал специално видеообръщение, в което повтаря тезата си, отбелязвайки, че "жълтите жилетки" по никакъв начин не са свързани с Русия.

Разследване, което би могло да открие следите на такава дейност вече е започнато от френските спецслужи - за това съобщи министърът на външните работи Жан-Ив Ле Дриан. 

Но ако преди 5–10 години такива хора като Моро или Сорлен, и декларираните от тях идеи можеха да бъдат наречени отражение на най-маргиналните настроения в западното общество, то в последните години те получават все по-широко разпространение и представителство дори сред органите на властта. 
Превод: Faktor.bg