Нов лидер на пазара по добив на злато

След цял век Южна Африка вече не е глобален номер 1

Южна Африка - някогашният лидер в добива и износа на злато в Африка, изгуби водещата си позиция, след като цял век беше глобален номер 1.

Към днешна дата страната вече е на второ място по добив в Африка, като отстъпи мястото си на Гана.

Причина за това са няколко основни фактора, сред които по-високите разходи на производителите, редовните стачки в страната и затруднения в добива в едни от най-дъблоките мини на Земята, разказва Bloomberg.

От друга страна Гана, която развива добива на злато от XIX век насам, печели преднина благодарение на по-ниските разходи, благоприятстващата индустрията държавна политика и развиването на нови проекти. Само през 2018 година добивът там е скочил с 12%.

Заради това южноафрикански компании като AngloGold Ashanti и Gold Fields се насочват именно към Гана, където добивът е по-евтин и по-слабо регулиран.

В същото време най-голямата компания в индустрията в Южна Африка - Sibanye Gold, съкращава хиляди работни места и се опитва да диверсифицира бизнеса си като залага повече на добива на платина.

Неблагоприятните условия за компаниите в минната индустрия в страната са довели до значително свиване на добива независимо, че според изчисленията на US Geological Servey страната има най-големи залежи на благородния метал в света. (money.bg)