Позор за БАН! Превърна се в генератор на „русофобията“(видео)

Откриха и русофобството в Ленин, както уместно отбеляза доц. Вацев, а при комунизма мълчаха за тази слабост на вожда

Форумът срещу ресофобите

Форумът срещу ресофобите

Светослав Пинтев 

Миналата седмица научих от мастит наш учен, че Наполеон, и Хитлер до ден днешен се опитват да подчинят Русия.  Напуши ме смях, сетих се даже за онзи тъп анекдот, в който се казва, че видни археолози открили черепа на Наполеон  като малък.  Но изобщо не беше до смях, беше зловещо, миришеше на сталинизъм, на хитлеризъм, на путинизъм..
  Ученият беше прав, както осъзнах по-късно. Пропусна само да каже, че прероденият фюрер сега седи в Кремъл и финансира щедро организациите на последователите си от цяла Европа-неонацисти, неофашисти и пр. измет, докато нацията му изнемогва. Та напълно му подхожда да бъде наречен 

русофоб №1 на новия век

 Както беше Сталин за миналия. 
„Стигнахме до Берлин, ще стигнем и до Кремъл“, споделяли са руснаци по този повод, но това е друга тема.
До миналата седмица не съм предполагал и в най-разюзданите си фантазии, че мога да бъда в една зала с куп професори, доценти и др. ярки светила на научната ни мисъл и да изпитам изгарящ срам заради  тях.   Случи ми се на националната научна конференция „Русофобството – причини, етапи, форми, институции“, проведена на 11 октомври 2018 г – Как къде?  В Руския център в София, разбира се. Организатор бе секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН, както писахме. Една структура, която очевидно съвсем не работи за България, още по-малко за науката, а за пропагандата на една агресивна чужда сила. Далеч ще стигнем с такива стратези. Особено, ако държавата им позволява да опозоряват така водещия научен, духовен и експертен център на България, както се определят сами.  
„В Българската академия на науките се извършва научна дейност в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси“, твърди сайтът на институцията. А сме свидетели на точно обратното. 

Не съм си и сънувал, че толкова скудоумие, посредственост с елементи на мазохистично национално унижение могат да битуват  сред хора, които претендират да са научни светила. Не говоря за всички там, но за немалка част.  Доц. Валентин Вацев например е извънредно умен човек, въпреки присъствието му на това сборище и опита да създаде някаква странна наукоподобна теория за „русофобията“, доста ловко. Той дори  хвърли камък в блатото, като  каза, че русофобите са и мързеливи, защото иначе биха открили и 

русофобството в Ленин

Което е очевидно, между другото и е отдавна открито.  Това твърдение, разбира се,  дълбоко възмути аудиторията.  После Вацев обобщи: „Русофобът е конструктор на митологеми, който, след като ги е създал, остава да живее в тях." 
    Останах изумен колко точно е това определение. Сякаш говореше за хората в залата. После обясни, че голяма част от българските „русофоби“  са прихванали омразата си към Русия именно от руснаците. 
  Имах чувството, че даже на представителите на руското,  посолство им беше неудобно да присъстват на този пошъл маскарад.  Дори и на самия Петър Волгин, който, поне докато бях там, мълчеше, а по едно време изчезна някъде. 
Но не и на болшинството от  „гениите“ четящи теми като : „Русофобството като държавен расизъм“,  „Русофобията -базово оръжие на западната върхушка в психологическата война против Русия“ и Русофобството като атака срещу съветския тип социализъм“. 
Както е казал класикът: 

Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже! 

 Не се изненадах ни най-малко , че народният представител от БСП в 36-тото и 37-то Народно събрание проф. Ангел Димов заяви най-сериозно, че финансираните от САЩ русофоби насъскват българския народ срещу братушките. А не такива като него… Все пак той е  бил депутат от БСП,  учил е в земеделското училище в Садово, Аграрния университет в Пловдив и аспирантура в Института по международни икономически и политически изследвания в Москва, СССР. 
Икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов (1995-1997 г.) проф. д.и.н. Иван Ангелов, който преди време бе осветлен като агент на Първо главно управление на ДС, доколкото си спомням, също не ме изненада никак с твърденията си. Нормално е такъв   гений на социалистическия научен труд да обяви влизането  на България в ЕС и НАТО  за недомислица. /Какъв икономически съветник е бил този, тръпки да те побият. Чудно ли е , че тогава България катастрофира тежко  - б.а/ По същата причина не ме изненада и лекцията на вицепремиера на Виденов Дончо Конакчиев. 
Изненада ме БАН, все си мислех, че Академията е прескочила някак мисленето от 50-те години на миналия век. Или 

просто „академиците“ са се вписали в капитализЪма?

   Тежък модератор на първия панел на конференцията бе именно бившият министър-председател Жан Виденов. По този повод  неповторимият д-р Тони  Филипов писа така: „ Много бързо забрави Виденов как го унижаваше шефът на „Газпром“ Рем Вяхирев! Как му рече още на летището: „Мога да мина през теб, мога и да те заобиколя…“ Щото тогава Виденов заемаше национално отговорна позиция, предполагам по невнимание.“ 
По-хубаво не може и да се каже. 
Бих добавил само, че в резултат на тази позиция си отиде Андрей Луканов, според някои осведомени другари. 
Дейците на БСП са ясни. Въпросът е защо БАН пак обслужва Партията-майка, но и защо генерира русофобия в българското общество.
 Какво друго може да генерира подобна нелепа конференция освен русофобия. 
Иван Стамболов-Сула  пък погледна от друг ъгъл. Той писа: „Да свалим шапки пред БАН в качеството ѝ на пиар агент. Конкретен организатор на „научната“ конференция е (внимавайте сега!) Секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ към „Института за изследване на обществата и знанието“. Аз признавам, че не мога да си представя с каква конкретна наука се занимават тази секция и този институт, но също така признавам, че заглавията им звучат внушително.“ 
Припомня също, че абсолютно същото научно звено  наскоро нашумя като бенефициент на грант от 24 000 долара за джендър обучение на учители в София и още няколко града в страната. 
Чудя се дали някой в държавата ще потърси сметка от БАН.   Подобен позор не може да бъде простен и забравен.