Politico: КГБ разработва Тръмп, след като преспал в леглото на Ленин

Съветските специални служби откриват работно дело на днешния американски президент още преди 30 г.

В досието за Доналд Тръмп и връзките му с Русия, изготвено от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл се твърди, че Кремъл е започнал да „обработва” Доналд Тръмп като минимум пет години преди победата му на президентските избори през 2016 година.
Но всъщност, КГБ се е интересувало от Тръмп още преди 30 години, когато е първото му посещение в Москва.
Пътуването му в съветската столица е уговорено на най-високите нива на съветската дипломация, а КГБ е оказвало съответното «съдействие».
Всичко това се случва, когато началникът на Първо главно управление на КГБ е Владимир Крючков опитва да подобри оперативните методи на ведомството си в една от най-важните сфери на разузнавателната дейност: той държал офицерите от 

КГБ да вербоват повече американци

Засега не е известно, кога точно КГБ започва да събира досие за Доналд Тръмп. Но документи на спецслужбите на страни от Източния блок сочат, че това е станало още през 1977 година, когато Тръмп се жени за Ивана Зелничкова, 28-годишната манекенка от Чехословакия.
Зелничкова е гражданка на комунистическа държава и от нея се интересуват както ФБР и ЦРУ, така и чехословашкото разузнаване.
Самият Тръмп твърди, че идеята за пърлвото му посещение в Москва му хрумнала след като през есента на  1986 година се оказал на една маса със съветския посланик Юрий Дубинин, по време на обяд организиран от бизнесмена  Леонард Лаудер.
В биографичната си книга от 1987 година Тръмп пише, че по време на обяда се «оказало», че дъщерята на Дубинин «чела за небостъргача Trump Tower и знаела всичко за него».
«Дума след дума и аз казах, че с партньорското участие на съветското правителство ще построя голям луксозен хотел срещу Кремъл», пише Тръмп.
Но тази версия на събитията е непълна.
По думите на самата Наталия Дубинина, всъщност съветското правителство е «положило доста по-решително усилие», за да се свърже с Тръмп.
На 4 юли 1987 година Тръмп пристига в Москва заедно със съпругата си Ивана и нейната итало-американска асистентка Лиза Каландра. Посещението в съветската столица става за него, според признанието на Тръмп, «необикновен опит».
Семейство 

Тръмп отсяда в «апартамента на Ленин» 

в хотел «Национал» в близост до Червения площад. Апартаментът е под контрола на КГБ и се подслушва.
Според книгата «Изкуството на сделките» Тръмп посещава «половин дузина потенциални места за хотела, включително и няколко близо до Червения площад».
«Бях впечатлен от стремежа на съветските официални лица да сключат сделката», пише той.
Предприемачът посещава и Ленинград, както става яснсо от фотографии, на които той е със съпругата си Ивана на Дворцовия площад, а зад тях се вижда Зимният дворец.
Визитата на Тръмп минава без внимание от пресата. В архива за вестници на Руската държавна библиотека няма никакво споменаване за нея: или за посещението на американския бизнесмен не се е съобщавало официално нищо или всички статии, в които е фигурирал Тръмп тихомълком са отстранени.
Но, за сметка на това, 

личното досие на Тръмп в КГБ се разширило

 То било обогатено със «свежи» материали, включително с данни, получени от подслушването в хотела.
«Това пътуване не доведе до нищо, във всеки случай по отношение на бизнес-възможностите вътре в Русия», спомня си Тръмп.
С неуспех ще завършат и другите посещения на Тръмп в Москва.
Но той се завръща в Ню Йорк с «ново чувство за стратегическо направление». 
И наистина - за пръв път тогава той сериозно дава да се разбере, че се насочва към политическа кариера. 
Но не в качеството на кмет, губернатор или сенатор. 
Тръмп се готви за участие в президентските избори.
Превод: Faktor.bg