Кремълските синдроми „Салвини” и „Радев” надвиснаха над Слави

Трифонов май се вълнува основно да не бъде накърнени интересите на Владимир Владимирович

Светослав Пинтев

Лисицата си сменя козината, но не и нрава, обичал да казва  римският летописец Светоний, автор на „Дванадесетте цезари”. Ние, българите, имаме съвсем същата поговорка, но за вълка, както ви е добре известно. Сетих се за първата обаче, когато някой ми каза, че Слави Трифонов имал дискретна среща с Дарина Павлова в луксозно столично заведение…
 Каква е връзката между биографа на Цезар, Октавиан Август, Тиберий, Калигула и Слави от Учиндол, ще кажете, освен първата буква. 

Нерде Светоний,  нерде  Трифонов

Пък и Дарина Павлова да не е Ливия, Агрипина или Месалина   в тази компания?
 И аз не знам каква е връзката, право да ви кажа, неведоми са пътищата на подсъзнанието. Асоциации, какво да ги правиш… Тази се роди навярно, защото Дългия имаше албум на име    Vox populi,  на който се беше изтипосал като римски император. 
А сентенцията 
Vox populi, vox Dei
и досега го вдъхновява. От там идва и думата популизъм.
Нали се смята за Глас на народа, референдуми прави. Което е цяла отделна тема, апропо. 
А може би асоциацията с цезарите се роди, защото Владимир Путин, който подсъзнателно свързвам с тази история, се изживява като император на новата Източна римска империя, наричана днес Византия, православната империя. Като той няма намерение да слага царе в другите държави. 

Византийската концепция е ясна:

Един е бог на небето, един е императорът на Земята.
Та, тази мила среща на Слави и Дарина, доведе в главата ми цяло стадо асоциации, препускащи като побеснели муфлони от София до Рим и обратно. Изскачат ми образите на всякакви хора, организации, даже на един светец, на символи, предмети, групировки - Илия Павлов, разбира се, „Мултигруп”, 8 март, Андрей Луканов, машинист, влак, Свети Андрей, Ахмед Доган, Жан Виденов, счупена химикалка, Рем Вяхирев, „Газпром”, заледена  водка с черен хайвер, неотворено шампанско, газопровод, провал, клошар, снайперист, следователи, играещи на карти… Какво ли не. Асоциациите нямаше да са пълен комплект без 

бившия италиански премиер Силвио Берлускони

Кралят на бунга-бунгата, който прибра и Дарина в безкрайно голямото си сърце, а тя пък взе, че разказа пред сп. „Одджи” за първата им огнена нощ. Но той не й се разсърди, разбира се, продължава да я подкрепя. Бай Силвио е известен с това, че подкрепя приятелите си, които и да са, каквото и да правят.
Онзи ден се смях от сърце, като го видях в една от неговите телевизии, където обясняваше , че вицепремиерът на Италия Матео Салвини със сигурност не е получил никакви пари от Москва, както гласят обвиненията. Защо мисли така ли? Попитал Путин и той му казал, че не е давал нищо. Самият Салвини разправя, пак в Mediaset го гледах: 

„Нито една рубла не съм взел” 

Което си е откровена подигравка с избирателите, защото рубли, естествено, никой не приема, по разбираеми причини. Твърди, че не е взел също евро, долари или дори литър водка, в което силно се съмнявам. Най-малко, защото с руснаците не можеш да сключиш сделка, ако не си изпил литър водка. 
Изданието BuzzFeed публикува разследване, в  което се доказва, че  неговата партия „Лига”, бившата „Северна Лига”, борила се за разделянето на Италия на две, сега част от управляващата коалиция , май  е получавала една камарка руски пари.
Всичко започва от

 среща от мафиотски тип 

Между трима италианци и трима руснаци, проведена на 18 октомври 2018 г. в хотел „Метропол” в Москва, уж да сключват петролна сделка. Истинската цел на заверата, според BuzzFeed, била подкопаване на либералните демокрации и формирането на една нова, националистка Европа, подчинена на Москва.  Това, което ни рекламират като „Европа на нациите”.
За начало  пренасочват десетки милиони евро от сделката за горивата към „Лига” и  кампаниите й в Италия. Колко познато.  От BuzzFeed  разполагат с аудиозапис от срещата, в която според изданието е участвал Джанлука Савиони – дългогодишен „консилиере” на Салвини, негов съветник относно Русия.
 На това аз му викам синдрома „Салвини”, макар че и Берлускони можеше да се казва. Та той е надвиснал над Слави Трифонов. Щях да напиша за една бройка, че го грози, но той надали го чувства като заплаха.
Та Дарина се била върнала по свои лични дела у нас, прекарали заедно с Дългия около 3 часа в едно от най-луксозните столични заведения миналия вторник вечер. Двамата били настанени в специална ВИП стая на ресторанта, за да не бъдат подслушвани, твърди столично издание. Ама не е нужно да ги подслушват, всичко е ясно. Никак не е трудно и да отгатнеш 

какво са си говорили

 Имам чувството, че  съм бил там.  Слави най-вероятно  я е помолил в името на старото приятелство да му уреди среща с Берлускони , за да го убеди да инвестира в качествен продукт като него, да си купят заедно телевизия у нас. Подобна  среща имало и през 2008 г, казват, говорили Дългия и Силвио пак три часа. Пак чрез Дарина…. Та сега може да финализират нещата. Нищо чудно, толкова общи приятели имат. Но подозирам, че

Путин ще е душата на компанията 

Шоуменът, тръгнал към сияйните върхове на политиката, също като президента ни Радев, благословен от Бога на „патриарх” Кирил ( по-известен като офицера Гундяев от КГБ/ФСБ),    даде ясна заявка, че като политик ще се вълнува основно да не бъде накърнени интересите на Владимир Владимирович, до това изглежда той свежда родните проблеми. 
Слави досега не си е дал труда да обясни каква ще е геополитическата ориентация на бъдещата му партия, какви ценности ще изповядва, каква идеологическа визия има, но всичко това е без значение, защото  посланието е ясно.. 
 Ще припомня

 какво писа Слави Трифонов във „Фейсбук”

 По повод на атаката срещу НАП, както съобщихме: 
„Сега, аз не знам дали хакерът е задържаният 20-годишен младеж. Вчера беше хакер от Русия, който неслучайно е разпространил личните данни на българите в деня, в който правителството е подписало сделката за Ф-16. Това беше версия не на кого да е, а на вътрешния министър на страната Младен Маринов. Много ми е любопитно днес вътрешният министър стои ли зад тази си версия?
 Друг е въпросът може ли вътрешен министър да развива подобна хипотеза в публичното пространство, без каквито и да е било доказателства? И носи ли отговорност, ако тя се окаже невярна?”
Хипотезата затова е хипотеза, за да бъде твърдението доказано или отхвърлено, по определение.  Тя не е присъда…
 Трифонов щеше да е  прав, ако ставаше въпрос за демократична и миролюбива държава, но тук случаят не е такъв и той много добре го знае. А кибервойните срещу свободния свят, които Москва води не са тайна за никого.
Лавров и Путин наредиха Русия като авторитет непосредствено 

до държавите – терористи Северна Корея и Иран

Това беше казал преди време в ефира на радио "Ехото на Москва". руският политик Григорий Явлински.
А всеки може да допусне, че Иран е прибрал поредния танкер, след като го прави непрекъснато. Или не? 
Това съвсем не е първият път, когато Слави се изживява като служебен защитник на Кремъл, макар да отрича  яростно тази роля.
 На 27 март  в "Шоуто на Слави" той изнесе тирада, с която би се гордял всеки един от контролираните от Кремъл руски федерални телевизионни канали, както се изразиха едни колеги, че и Мария Захарова. Какво говоря, др. Молотов би го потупал по рамото.
Той прочете обръщение към зрителите, в което заклеймява решението на 26 държави за изгонването на руски дипломати заради случая
 
 „Сергей Скрипал“:

Там, като в политическа декларация, се казва:
"Уважаеми зрители, от известно време насам целият свят се занимава с опита за убийство на руския шпионин Скрипал и неговата дъщеря с нервнопаралитично вещество в Англия. И въпреки това, че няма обективни доказателства по смисъла на международното право и закона като такъв въобще, страните от целия свят се надпреварват да експулсират руски дипломати, твърдейки, че тъй като вероятно руснаците са виновни,
 
те - руснаците - трябва да бъдат наказани 

Добре бе, уважаеми зрители, как така за едни хора са важни доказателствата, а за други са важни вероятностите? Кой го определя това?" 
Разузнаванията на въпросните държави нищо не значат пред чувствата на титана Слави, пред неговите представи за тържеството на правото. Сигурно единственото легитимно решение е тежката дума на съда на Руската федерация. 
 Как само ни се иска разследването да се точи с години, а ГРУ и компания да продължават да сеят смърт и терор. И не става въпрос за руснаците, а за престъпен режим, който ги е завладял, има тънка разлика.
Когато Слави стъпи на въпросните сияйни политически върхове явно

Путин ще е пътеводната му светлина

Не казвам Русия, защото от цялата му политика, особено от  последните събития в Москва вече стана кристално ясно, че интересите на тази страна и тези на превзелия  я като феодално владение бивш шеф на КГБ са диаметрално противоположни. Все повече руснаци го разбират,  не и нашите „русофили“. Сещате ли се защо?
. А помните ли срамната сцена от миналия март как Слави Трифонов разговаря в предаването си със сценаристите Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Филип Станев по темата за преизбирането на Владимир Путин за четвърти път за президент на Русия, 

един вид апотеоз на бащицата

 Добре, че не всичките сценаристи са кандисали да участват във водевила. Поне така се надявам. 
„Ивайло Вълчев коментира и гостуването на патриарх Кирил за честването на националния празник на България, когато „той се обиди, че българският президент , че

не е споменал името на Александър Велики”

Ако вярваме на сайта на шоуто. Александър Втори, Александър Велики, все тая. Важното е величието руско да грее...
За отношенията на Русия с Европа тогава говори сценаристът- „чудо” Филип Станев, скъсал по едно време в ефир портрет на президента Росен Плевнелиев. Колко само е разгневил путинистите тогавашният държавен глава с това, че не преглъщаше истините за Москва, като се замисля. Та 

този гений Филип  казва:

 „Напук на всички опити на ЕС и на САЩ, и въобще на всички големи сили в света, да отслабят Путин и така да се каже да го елиминират от голямата политическа игра, се случи точно обратното – той постигна най-висок резултат от всичките пъти, в които се е явявал на избори за президент“.  
Той и Кадафи имаше подобни резултати, както припомни наскоро Александър Невзоров. 
Интересно е, че само година по-късно Путин не иска да пусне кандидатите на опозицията на избори в Москва и не смее да издигне свои, а подкрепя футболисти и подобни, че иначе ще го бият 

като маче у дирек 

  Тошко Йорданов направо смая с разсъжденията си за „отношенията между Големите сили и Русия”:
 „Ние наблюдаваме отричане на факти. От една страна ЕС и САЩ отричат факта, че Русия в момента е силна държава. И това, че Русия е силна държава, е негатив за САЩ и ЕС. В следствие на което 

Путин се сатанизира 

Не казвам, че е пример за демокрация или за най-толерантния човек в света на управлението, но не трябва да се пропуска каква държава е Русия, каква историческа обремененост има и как, ако се гледа в сравнителен план, би трябвало да се гледа какво са направили тези преди Путин и какво е направил Путин като управление“.
Не думай, г-н сценарист. Ще направиш добре да се поинтересуваш 

какво наистина се случва в Русия?

Колкото до международното положение, пак ще цитирам същите думи на Явлински, специално за Тошко: „Лавров и Путин наредиха Русия като авторитет непосредствено до държавите – терористи Северна Корея и Иран“. Край на цитата.
 И още едно негово изказване:„Но дори инициираната от Путин конфронтация с целия свят да не прелее във въоръжен конфликт, за Русия нова студена война все едно ще завърши също толкова плачевно, колкото и предишната – 

с пълно поражение и разпадане

 Само че доста по-бързо. Затова, както каза Медведев, "ние се върнахме"... Направо към нивото на Северна Корея“.  Това направи Путин.
Слави и компания отлично знаят, че Русия не само не е пример за демокрация,а че там управлява брутален фашизоиден режим,  които нападна приятелска съседна държава и отхапа парче от нея. Това далеч не е първият такъв случай, разбира се- 

откъснати са парчета месо

- от Грузия, Молдова, Армения…За кибератаките да не говорим. Започна се от Естония-2007 г.
В Москва  само преди седмица и нещо отстраниха всички кандидати на опозицията от участие в местните избори. Част от тази опозиция категорично доказа, че бандата в Кремъл краде с трилиони долари, прикрива извършителите на убийствата на политическите си противници и журналисти.
 Доказа се,  че генерал Виктор Золотов, шеф на охраната на Путин, като и на „Россгвардия” ,и чеченският президент Рамазан Кадиров са прикривали свои служители, замесени в убийството на бившия руски вицепремиер и опозиционен лидер Борис Немцов под стените на Кремъл, където службите упражняват

 тотален контрол

Той, между другото, е гостувал в „Шоуто на Слави“.  Трифонов го попита дали не ревнува властта от Путин или нещо подобно. След убийството му пак пусна записа, за да почете паметта му. А дали си е задавал въпроса 

Защо убиха Борис Немцов?

 Дано да го е правил, поне малко за го мъчи съвестта, все е нещо. 
Говорим за режим отговорен за убийството на стотици политици, журналисти, служители на силите за сигурност даже. 
„Разглеждайки в целостта им всички доказателства и анализи, с които разполагам, смятам, че операцията на ФСБ за убийството на Литвиненко вероятно е одобрена от г-н Патрушев, както и от президента Путин", пише в доклада на сър Робърт Оуен, излагайки резултатите от публичното разследване във връзка с ликвидирането на Александър Литвиненко в края на 2006 г. (б.р. - Николай Патрушев, по това време ръководи КГБ/ФСБ). 
The Guardian писа, че изводът на Оуен за "вероятната" съпричастност на Владимир Путин към убийството се базират на секретни документи от британските специални служби - а именно, външното разузнаване MI6.
 Александър Литвиненко доказа, че 
КГБ /ФСБ е взривявало блокове в руски градове
По-конкретно в Рязан.
 За да оправдае втората чеченска война, която донесе популярност на премиера Путин и го превърна в президент. След взривовете той заяви : „Ще ги натикаме в нужника“.
 Литвиненко обяснява защо е избран град Разан, който е като роден за десантчиците,  учили в местното военно училище. Те щели  да се чувстват длъжни да отмъстят жестоко за бомбите там. Уви, милицията, непосветена в операцията, арестува двама служители на  ФСБ докато поставят взривното вешество хексоген в мазето на блок. Докарали са го със служебната кола. Литвиненко е приложил номера й, ведомостта, с която се води на службата, служебните досиетата на атентаторите. Експерти идентифицират хексогена същата вечер, но когато преспива една нощ на „Любянка“ се оказва

  пудра- захар  
 
Колко символично.
А ето какво пише самият Литвинеко в книгата си Лубянская преступная группировка: „Да говориш за връзката между ФСБ и терористичните актове вече не е предателство, нито кощунство, а законен въпрос. ... 
....Именно затова въпросът за Рязан е изключително важен. От Рязан пътят води право към Москва, към взривовете в столицата. Защото технологията, почеркът не просто си  приличат, а са идентични.“
Което важи и за почерка при създаването на различни популистки партии, целящи да разкъсат нашата Европа.