​De Profundis: Извадете скелетите от гардероба - как комунистите оставят страната

Кабинетът Близнашки със сигурност няма да може да свърши всичко набелязано, но може да постави добри основи, върху които следващото редовно правителство да надгражда

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Служебното правителство вече е известно и в него няма някакви особени изненади спрямо предварителните очаквания.

Не съм достатъчно сигурен, че в лицето на Георги Близнашки президентът избра най-добрия възможен служебен премиер, защото едва ли една година заемане на правилна обществена позиция може да компенсира десетилетното заемане на неправилна. Да ме прости уважаемият професор, но за наистина умен и достоен човек, какъвто напоследък той се показва, не е нормално да стои в БСП дори и секунда, след като види и разбере колко тази партия е вредна за страната. А той няма как да не е видял и разбрал това в някакъв момент през годините – но е стоял там по една или друга причина.

В случая просто подхвърлям една задължителна и честна от моя страна реплика, а иначе си мисля - може пък човекът Близнашки наистина да осъзнава грешката си и като премиер да направи всичко възможно, за да я компенсира.

А на онези, които се учудват на безкрайния ми оптимизъм, ще кажа - да, винаги съм си бил такъв наивник, който до последно вярва в доброто, скътано в някакво ъгълче човешко. Затова и съм патил толкова пъти в този живот, че ако седна да ги опиша, ще ми отиде остатъкът от живота само за тази безсмислена дейност.

Колкото до първите заявки за характера на бъдещата му дейност, направени от служебния премиер, като цяло те 

могат да се оценят положително,

макар че, ако живеехме в нормална страна, щеше да бъде безсмислено някои от тях да се споменават изобщо.

Например тази, че премиерът ще се придържа стриктно към буквата и духа на Конституцията.

Първо, има моменти - и точно професорът по конституционно право Георги Близнашки би трябвало да е наясно с тях далеч по-добре от мен - в които е изключително трудно, ако не и практически невъзможно, да се спазят едновременно буквата и духът на тази точно българска Конституция. Преди 25 години тя съвсем целенасочено беше подготвена и приета като вътрешно противоречив, неясен и непълен Основен закон, та отчасти заради това има и толкова много сбъркани неща в целия български преход, който се извършва под нейната егида.

Второ, за кой да е политик придържането към конституционните норми би трябвало да е нещо напълно безусловно, дотам, че то дори няма нужда да се споменава като някаква специална заслуга. От друга страна пък - българските политици като цяло са твърде далеч от това разбиране и толкова не им пука за Конституцията, освен ако не е нещо в тяхна изгода, така че може би е редно придържането към нея да се напомня от време на време като базисен принцип.

„Служебното правителство трябва да осигури добра администрация, повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението” – каза още новият служебен премиер.

Съмнявам се, че ще стане.

Да осигури реално всичко това ще бъде трудно не само за служебното правителство с неговите два месеца срок, но и за кой да е редовен кабинет с пълен мандат.

За да се постигне наистина добра администрация например, цялата сегашна трябва да бъде съкратена най-малко наполовина като бройка, в останалата половина трябва да бъдат подменени почти всички хора, а новите чиновници трябва да бъде някак си накарани да не възприемат от въздуха навиците на старите и веднага да заработят в полза, а не във вреда на хората и страната.

За да се осигури повече стабилност в България, трябват не само пари, но също доста акъл, доста морал, доста политическа воля и доста политическа подкрепа. Трябва например да се трансформират изцяло правоохранителната и правораздавателната система, да се извършат бързи реформи в здравната, образователната и социалната сфера, да се решат изключително тежките малцинствени проблеми, които съществуват и да се стопират опитите на Русия да поддържа в страната вечно напрежение, за да може вечно да прокарва тук – и оттук към Европа – своите интереси.

За да се осигури диалог на управлението с гражданското общество, в страната трябва да има налице две прости неща, каквито отдавна няма – истинско управление и истинско гражданско общество.

Виж, прозрачност на управлението може наистина да се постигне лесно и бързо. Но да не стане като с прозрачността при Борисов, която започна на дело да отпада веднага, щом на думи бе донякъде въведена.

Така че кабинетът Близнашки със сигурност няма да може да свърши всичко това, но, също със сигурност, може да започне работа в тази посока и да постави добри основи, върху които следващото редовно правителство да надгражда. Особено ако съответните политици тук поумнеят и, например чрез президента, се осигури някаква реална приемственост в действията и посоките на сегашното и следващото управление.

Виж, що се отнася до заявката на Георги Близнашки, че при служебния кабинет трябва „да се подобри образът на България в рамките на Европейския съюз и НАТО”, под това се подписвам с две ръце. И мисля, че всеки нормален човек би се подписал. Защото само за една година комунистите, които бяха на власт тук, ни натикаха в такова блато на партньорско недоверие, че ако от това болеше, досега всички българи щяхме да сме умрели от болка.

Това възстановяване на доверието не е невъзможно, но също е невероятно трудна задача. И имам предвид не, че от страна на Европа и НАТО то ще се възстанови трудно, а че за нас, от българска страна, някои от необходимите стъпки в тази посока ще бъдат трудни.

Онзи ден например останах потресен от едно интервю на руския дисидент Николай Кобляков. Да оставим настрани въпроса, че той е арестуван по руски сценарий в уж демократична и европейска България – как и защо е станало това, досега трябваше да има отговори на този въпрос от страна на ДАНС, но няма. Това положение на наличието на напълно сляпа ДАНС, когато се отнася до безсрамните и публични действия на руската агентура тук, също трябва да се промени и дори смятам, че може да бъде променено още от служебния кабинет, защото за целта не се изискват някакви законодателни промени, а 

само решителност и твърда ръка

Но, както и да е, не това е темата, а историята, която Кобляков разказа. Тя е за българските полицаи, които иначе се държали добре с него и не го пребили в ареста, както биха направили руските, но настойчиво го питали – защо е против Путин, след като единствено Путин е човекът, който може да освободи България и света от Америка…..

Ще помоля Данчо Бакалов, новия служебен министър на вътрешните работи, който със сигурност няма да има възможности за каквито и да било сериозни реформи в Системата, поне да провери и огласи пред обществото – дали простотията е специално предварително изискване, за да стане човек полицай в България или чак после, щом кандидатите постъпят, Системата ги обучава на това.

`Ма чак пък толкоз…..

Не знам друго може или не може да направи Бакалов, обаче поне трябва да въведе всекидневни часове по политпросвета в родната полиция, като покани за гост-лектори Збигнев Бжежински, Гари Каспаров, журналисти от радио „Ехото на Москва”, Андрей Кончаловски, някои коментатори от Полша, Украйна и прибалтийските републики, а от българска страна - Огнян Минчев, Евгени Дайнов, Милен Радев, Иво Инджев, Илиян Василев и още неколцина. Сигурен съм, че със съвместни усилия тези умни хора еднозначно ще обяснят на българската полиция, така, че тя наистина да разбере, 

що е то Путин, 

каква е неговата роля за рязкото влошаване на международното положение напоследък и защо неговата идея за Евразия е изключително вредна за българските национални и всякакви други интереси.

Та мисълта ми беше, че с такава полиция доверието на европейските и атлантическите ни партньори никак не е лесно да се възстанови. Още повече, като имаме предвид, че на подобен акъл е и администрацията ни, дипломатическата ни гилдия, дори натовската ни армия в голяма степен също пази и пренася от генерал на генерала скъп спомен за „добрия Съветски съюз и лошото НАТО”, за враговете Турция и Гърция, които ще ни нападат и за приятелската Москва, която ще ни защити от тях…..

Не знам как наистина ще се справи с това положение Георги Близнашки, но поне може да опита, както казах – да опита да започне.

А иначе, освен, разбира се, подготовката на нормални и демократични избори, най-належащото и най-правилното нещо, което може изцяло да свърши новото служебно българско правителство, е да проучи и да изнесе пред обществото истинската истина за състоянието, в което комунистите оставят страната след поредното си управление. Голямо облекчение ще е за следващия редовен кабинет, ако започне работа при извадени от гардероба и поставени на публичен показ скелети – всички да ги видят и добре да си направят сметката за кого гласуват, кого подкрепят и защо, какво мислят по този или онзи обществено важен въпрос…..

Това 

вадене на скелетите от гардероба,

г-н нов началник на БСП Миков, не е пристрастно вземане на политическа страна, както имахте неблагоразумието да се изразите на последната среща при президента, а е важна стъпка за информиране на обществото. Ако вие смятате, че някой от изнесените скелети е във ваша политическа вреда – ами да не сте вършили вредни за вас неща, а само полезни за страната, тогава нямаше да ви пука от нищо и щяхте да чакате изборите със спокойно сърце.

Не ли?

А сега заради вас и натоварените от марионетното ви правителство бели, дори ние, „обикновените” българи не можем да ги чакаме със спокойно сърце, защото знаем, че бомбите, които сте поставили, ще започнат да гърмят в ръцете, ако не и направо в лицата ни.