Шпионските скандали: Някой трябва да каже „стига“!

Време е да събудят шефа на ДАНС и да го питат за кого работи тази служба

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Случаят със шпионина отец Вассиан е христоматиен пример за пълното бездействие на българските специални служби по линия на руския шпионаж у нас. Вярно, че е от леките примери. Българските служби проспаха руския контрол върху Черноморието, където има българска територия под управлението на руската държава, има заселени стотици хиляди руснаци, които руската Дума нарича

 „нашите в тила на врага“, 

има руски знамена на жълтите павета пред Парламента, където финансирани от Русия политически партии откровено плюят върху българската независимост и суверенитет; а ние им се сърдим заради някакви шпиони в расо. 
Работата е там, че както има капки вода, които преливат чашата, така има и въпроси, чийто отговор не може повече да се отлага. 
Защо българските служби проспаха отец, който от 5 години е превърнал руската църква в София в шпионски център? Защо научават за това от служби в Северна Македония, и то когато те публично огласяват неговите зулуми?
Защо британските служби откриха петима българи, организирани в руска шпионска група, с множество фалшиви паспорти, техника и дегизировка, без българските служби дори да са чували за тези хора? Може ли да се окаже например, че тези руски шпиони с наши паспорти са били ръководени от шпионски център в София, като този в Руската църква, и то не само под носа на българските специални служби, а, не дай боже, и с тяхното мълчаливо съдействие?
Въпроси, въпроси, на които няма отговор, защото службите мълчат. Понякога, в докладите си споменават колко опасна била Русия за нашата национална сигурност и как водела хибридни атаки срещу нас, и после пак заспиват в летаргичен сън, защото много добре знаят - „дума дупка не прави“! 
Ако и сега, когато руския посланик демонстрира острата фаза на своя климактериум, директорът на ДАНС не се прости с поста си,  можем да говорим за национално предателство с всички основания за това. Не изгониха Митрофанова когато му беше времето, поне да изгонят този, на когото му дойде времето най-сетне. И на новия директор да му кажат много ясно – практиката българските служби да работят само по сигнал на чуждите, приключва веднъж завинаги.
Защото досегашният модел на работа по руска линия е тъкмо такъв: партньорски служби разкриват шпионска или дори терористична дейност на българска територия, дават сигнал на българските служби, след което на място започва 

почесване, увъртане, снишаване

 докато мине бурята... Едва след втория, или след третия сигнал отвън - последният винаги със заплахата, че фактите ще бъдат изнесени публично, нашите служби реагират – гонят руски дипломати, арестуват български чиновници от МО, шпионирали за Русия, или както е в случая, екстрадират шпиони в расо. Правят го само когато ножът опре до кокала!
Това в България се повтаря от десетки години вече. Никой шеф на служба не смее да работи по руско направление – някои от страх пред политици-русофили, други заради корупция, трети просто от страх за живота си. В дъното на този модел са хора като Румен Радев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Румен Петков – политици които пряко обслужват Русия; както и такива като Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Симеон Сакскобурготски, които управляваха на ръба между руските си зависимости и задължението да пазят държавния суверенитет.
Сега нашите служби са под контрола на Румен Радев, а смяната на техните шефове е блокирана от пълното неразбирателство в „некоалицията“ какви кадри трябва да сменят старите. Борисов се оправдава, че по време на война не бива да се бутат службите, Петков пък иска той лично да избира новите кадри, без да пита никой друг; а Радев пищи с пълен глас, че тези, старите, не ги е назначавал сам, а са ги одобрявали и съюзниците. И следователно тези новите, които все се допитват до „посолството“, нямат никакво право да се бъркат в службите.
Оправданията са учебникарски пример за липса на каквато и да е загриженост и отговорност към националната ни сигурност. Българските политици правят дори от такива теми политика от най-ниска проба.  Имам усещането дори, че някой от тях би поканил и армията „Вагнер“ в София, стига да му гарантират, че ще наврат противниците му в миша дупка. 
Ще кажете това го виждаме само в Африка. Така е, няма да ви възразя! Но за да не го виждаме и в Европа, 

на този модел трябва да му сложим край
 
Правителството „Денков“, по много причини, някои независещи от него, зае правилната страна в конфликта между НАТО и Русия. Дори Борисов и Пеевски го подкрепиха. Е, последните двама по тарикатски начин: изтикаха напред ПП, те да вадят кестените от войната в Украйна и да обират руските шамари, а двамата си оставиха вратичка пред Путин  - демек гласуваме им в парламента, да им видим акъла, иначе ние сме винаги с Германия и никога против Русия! 
Но и така да са го мислили, те утвърдиха евроатлантическия характер на кабинета и той вече не само даде оръжие на Украйна, ами строи натовски бази у нас и заплашва да напълни българския бряг с ракети срещу руска интервенция! Нечувано нахалство, както казва неизгонената Митрофанова.
Правителството сега е в подходящо настроение за следващата стъпка – да атакува огромната шпионска мрежа на Русия в България. Смяната на шефове на служби трябва да е само началото. 

В ДАНС и в ДАР гъмжи от руски агенти,

 и те са толкова много, че аз съм направо удивен с кой акъл съюзниците ни все още споделят секретна информация с тях! 
А може би и не споделят? Може вече да е станало като с Австрия. Когато там във властта бяха проруски националисти, специалните служби на страните от НАТО спряха сътрудничеството с австрийските служби. Може би в последните две години и българските са под такава „карантина“, а заради неразбориите във властта, това го знае само Румен Радев?
Случаите с отец Васиан и с българската шпионска група във Великобритания са само 

върха на опасен айсберг

 Ние сме стигнали момент, в който британските служби пазят българския суверенитет много по-успешно от българските…И то по време на война, в която Русия ни е обявила за вражеска държава! 
Някой трябва да каже стига, нали!