Напънала се планината – родила мишка, ама шоу да става!

Важното е театрото да продължи поне до ротацията! После ще му мислим!

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Правителството и мнозинството зад него предлагат все повече забавления преди Коледа и прави всяка равносметка не политически анализ, а театрална критика. Две са основните заглавия, които заслужават такава критика: „Републиканския бюджет“ и „Конституционните промени“.
ПП предложи в парламента смяна на модела и нова философия на държавния бюджет. Тяхното желание е да се увеличат сериозно харчовете. Старата консервативна философия, според която харчиш толкова, колкото имаш, сега се променя на харчиш много сега, удряш го на живот на заем, пък после ще видим. Това е странна философия за България, където консервативната финансова политика винаги е била еталон. Ние сме спестовни, умерени в харчовете, готови на лишения при нужда и слабо склонни на отпускане на колана, което може да те вкара в големи дългове. 
Новата философия е 

революционен опит да се гмурнем в гръцкия модел

 Веднага след влизането си в ЕС Гърция го удари на харчове и на заеми. Това доведе до там, че сега тя е най-задлъжнялата страна в ЕС, която вероятно никога няма да излезе от дълговата спирала и винаги ще бъде зависима от нови и нови заеми.
По гръцката пътека тръгна Асен Василев, който направи бюджет, станал за смях на всички читави икономисти в страната. И то на абсолютно всички, които с рядко единодушие отбелязаха, че са сбъркани основни бюджетни параметри.

Черешката на тортата беше залагането на бюджетен приход от 2 и половина милиарда лева, от данък върху доставяния от Газпром природен газ по Турски поток. Това доведе до две забавни последствия. Едното, че Булгартрансгаз изведнъж се оказа с огромни дългове към държавата, а другото, че Сърбия и Унгария започнаха съдебна процедура срещу нас заради забранено обмитяване на природния газ, който им доставяме.
Забавна се оказа и прогнозата за икономически растеж, заложена от Василев в бюджета -  3.2 % догодина, при положение, че Европейската комисия очаква 1.8% за България, а БНБ даде още по-ниска прогноза. Останалите бюджетни приходи от донос – бонус и другите забавни хрумвания, само допълваха картинката и показаха ясно, че ПП-ДБ са левичари, за които
настоящето и бъдещето нямат нищо общо.

От ГЕРБ и ДПС го изиграха консервативно и напомниха, че новата философия е опасна по няколко показателя за България. Първо сме във Валутен борд и имаме силни финансови ограничения за харчовете и за дълговете, които може да поемем. Второ, повишените разходи в бюджета ще доведат до увеличено потребление, което в българските условия на отворена икономика ще захранва чужди компании и ще увеличава вноса. Трето, по - високите харчове ще доведат до по-висока инфлация, която планирано в бюджета е около 6%, което означава че ще ни отрежат пътя към Еврозоната. 
И като констатираха всичко това, ГЕРБ и ДПС театрално и на висок глас се заклеха да не допуснат такъв бюджет, който застрашава нашата финансова стабилност и променя консервативната бюджетна философия. Така започна второто действие наречено 

„Укротяване на опърничавия“

 Прихода от данъка върху газа падна, донос-бонус падна, капиталовите разходи паднаха, 20% ДДС за хотелите падна, и в парламента шоуто заприлича на пиеса с предизвестен край.

Сега, преди празниците, тръгна и второто забавление - около промените в конституцията. И тук веднага се видя драматичното разминаване между намеренията на ПП-ДБ като вносители, и резултатите, които ще постигнат. Техните идеи за прокуратурата по всеобщо мнение ще направят държавното обвинение много по-зависимо от политическа намеса, отколкото е сега. Отнемането на правомощия на главния прокурор пък ще доведе до появата на 28 областни прокурори, които ще бъдат напълно безконтролни и над тях ще бъде само Господ.
Идеята хора с двойно гражданство да стават министри също е опасна, доколкото е възможно хора, контролирани от Турция или Русия, да се окажат в управленския екип на Министерството на отбраната. 

Опасна е и идеята за промяна на президентските правомощия, защото е възможно тя да падне в Конституционния съд където ще се оцени като промяна на държавното устройство, което е в прерогативите само на Велико народно събрание. 
Ако това се случи и някои от конституционните промени бъдат отменени от Конституционния съд, в конституцията ще се получат празнини, тъй като няма да действат нито старите, нито новите правила и ще се окажем в небрано лозе, прогнозираха конституционалисти.
И пак в сублимния момент на сцената излиза 

главният герой – Пеевски

 Между първото и второ четене пазарлъците с него започнаха, извиването на ръце и заплахите също, а в края на краищата в конституцията ще се промени само онова, което нищо не променя.
Та ако трябва да дам заглавие на тези театрални напъни, които ни предлага управляващото мнозинство преди Коледа, бих ги нарекъл „Напънала се планината и родила мишка!“
Не ми е ясно дали избирателите, за които това представление е предназначено, вярват на актьорите, но ако гледаме социологическите проучвания, в които рейтингите на основните партии не са се сринали, поне се преструват, че им вярват. Аз обаче имам едно наум по въпроса, защото избирателите напоследък здраво лъжат социолозите – казват им че са твърдо за ПП-ДБ например, пък после гласуват за Възраждане. Като добавим и това, че понякога социолозите също послъгват, може да забравим за тези рейтинги изобщо.

Нямаше лъжа само на местните избори и там се видя какво мислят за театъра, който гледаме в парламента и в правителството  -  ГЕРБ изгуби 20% от своите избиратели, а ПП-ДБ изгубиха 60% от своите. 
Какво пък, важното е шоуто да продължи поне до ротацията! После ще му мислим!