Да вършиш добро, постъпвайки както е редно

Америка трябва да подкрепя Украйна

Проф. Тимъти Снайдър

Проф. Тимъти Снайдър

Проф. Тимъти Снайдър, Йейл

Днес президентът Зеленски е във Вашингтон, за да се обърне към Конгреса за подкрепа.
Редно е да подкрепяме Украйна в тази война. Изправени сме пред ситуация, която е необичайно проста от морална гледна точка.
Украйна бе нападната в нарушение на международното право и се брани.
Руските окупатори в Украйна извършват военни престъпления, които се прекратяват само, когато съответната територия бива освободена.
Руските пропагандисти си го казват: целта е 

унищожаването на украинската нация

 като такава.
Америка върши добро и за себе си, подкрепяйки Украйна. Имаме ситуация, която носи необичайно голяма стратегическа полза.
Украинците сами изпълняват мисията на целия Алианс. Те поеха и блокират пълномащабно руско нападение, което отговаря на задачата пред НАТО като цяло.
Украинците възпират евентуално китайско настъпление в Тихия океан, демонстрирайки колко трудна би била за тях подобна операция.
Украинците защитават идеята за 

международен ред с твърди правила,

 което прави войните на други места по-малко вероятни.
От особено значение е, че по този начин правилните и моралните действия се допълват взаимно.
Украйна беше нападната като демократична държава и се защитава като демократична държава. Исторически не е много обичайно една диктатура да се опитва да унищожи демокрация с брутална сила.
Фактът, че путинска Русия се опитва да направи точно това, идва да ни напомни, че се намираме в исторически повратен момент. От едната страна на везната са безскрупулността на Русия и нейните ресурси. От другата страна са саможертвата на украинците и нашата подкрепа. Тяхната саможертва ще бъде достатъчна, ако нашата помощ е достатъчна.
Историците някой ден ще хвърлят поглед назад към тези две военни години и ще се възхищават 

каква огромна услуга са направили украинците на своите съюзници

 Очаквам те да описват тази повратна точка реално, включително с нейното морално измерение.
Това, което не мога да предвидя, е в каква посока ще се обърнат нещата, тъй като това зависи от нас и от онова, което ще решим през следващите няколко дни. Имаме необичайния шанс да направим добро, постъпвайки както е редно. Ще се възползваме ли от него?
Превод: Милен Максимов