Министерство на икономиката и общини обявяват война на злоупотребите с кантари и везни

Продавачи често прибягват до кантари, които не са одобрени от ЕС и лесно се манипулират

Министерството на икономиката и Националното сдружение на общините си партнират за завишаване на контрола с кантарите и везните на пазарите и тържищата. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и председател НСОРБ, съобщава news.bg.

"Предлагаме съвместно с кметовете по места да се направи пълен преглед на действащата нормативна уредба и да се въведат изисквания при даване на разрешение всеки търговец да предоставя доказателства, че везната, с която ще работи, отговаря на законовите изисквания", каза зам.-министър Манолев.

По думите му към момента това е едно от най-честите нарушения, което инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор установяват при проверките. От началото на годината инспекторите на ДАМТН са проверили над 1400 везни, като повече от 1/4 от тях не са отговаряли на изискванията за търговска употреба, а повече от 200 не са били от одобрен тип.

Съставени са 415 акта на обща стойност от 53 хил. лв. "Въпреки проверките човешкият ресурс е недостатъчен постоянно да се следят всички пазари в цялата страна, а с една подобна промяна част от документалния контрол ще може да се извършва и от общинските инспектори", допълни Александър Манолев.

Към момента на търговците не се изисква да предоставят документи за кантара, с който ще работят, когато подават искане за разрешение от съответната община. По този начин те често взимат кантар, който не е одобрен за европейския пазар и с който е много по-лесно могат да се извършат манипулации.

Основната идея на обсъжданите промени е да се изисква документ за съответния кантар, с който търговеца ще работи и при всяка последваща инспекция да се проверява документално дали той е бил заменен. Така контролът ще може да се извършва не само от специализираните инспектори от метрологичния надзор, но и от общинските инспекторати. Ще бъдат обсъдени и завишаване на санкциите за този тип нарушения.

Кметът Панов подчерта, че това е основен проблем и за местната власт, защото постоянно се подават жалби от недоволни граждани, които имат съмнение, че са били излъгани при пазаруването от пазари и сергии. Голямо увеличение на тези оплаквания има през пролетния сезон и в началото на есента, когато и хората пазаруват в по-големи количества.

"Нужно е да направим пълен анализ и обсъждане в рамките на сдружението, но мисля, че това е проблем в повечето населени места и колегите биха били склонни да подкрепят промени, които ще защитят потребителските права на хората", каза още Даниел Панов.