Асен Василев с добри новини за бюджета и събираемостта от данъци

Събрани са с 685 млн. повече данъци от началото на 2024 година, отчете финансовият министър

Асен Василев

Асен Василев

Събрали сме с 685 млн. повече данъци от началото на 2024 година. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на брифинг в Министерството на финансите.

Приходната част на бюджета върви изключително добре. До момента, от началото на годината към 19 февруари, сме събрали с 685 млн. лева повече данъци, мита и осигуровки, отколкото миналата година за същия период.

Събираемостта за данъците е с ръст 3,9%, увеличението за осигуровките е 9,2%, 11,2% от ДДС от внос и акциз: "Движим се по-добре към заложеното в приходната част".

Попитан защо Финансовото ведомство иска да обедини НАП и Агенция "Митници", той обясни, че моментът е изключително подходящ, имайки предвид влизането на България в Шенген: "Очакваме в рамките на тази година да имаме решение за сухопътните граници. Това би означавало сериозна реорганизация на Агенция "Митници", тъй като границите с Гърция и с Румъния няма да има нужда от митнически пунктове на самите граници".

По думите му реорганизация на Агенция "Митници" така или иначе се е подготвяла, а сега моментът бил удобен за извършване на обединението. Василев обаче очаква процесът по сливането да е дълъг и бавен.

Финансовият министър каза, че ще осигури достатъчно време за подготвянето, обсъждането и извършването на промяната, предаде "Фокус".