Министър Димов защити плана за парк Пирин пред европейски депутати

Въпросът беше повдигнат от Карин Каденбах, която е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

Нено Димов

Нено Димов

Българският министър на околната среда Нено Димов защити плановете на правителството за Пирин по време на изслушване в ресорната комисия в Европайския парламент. Въпросът беше повдигнат от Карин Каденбах, която е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Аз съм виждала този парк само на снимка, но има широки групи, които са загрижени за бъдещето му, каза Каденбах. Той съдържа две големи зони от "Натура 2000" и е част от световното природно наследство, допълни тя. Каденбах изрази загриженост, че предстои предоговаряне на правото за застрояване. Вие твърдите, че само 2% ще са отворени за застрояване, но има и планове за нови писти и реконструкция, а не само за въжен лифт, посочи тя.

По думите й около 42% ще бъдат отворени за водохващане, а според българското закондателство това е допустимо само за питейна вода. Опасенията обаче се, че те ще се използват и за производството на изкуствен сняг. Според евродепутата решението от декември не отговаря изцяло на европейското законодателство и с него е нарушена и директивата за опазване на околната среда.

"Задавате ми въпрос, който е свързан изключително с националната политика, няма много допирна точка с председателството на Съвета. Бих влезнал в подробности след това, но сега, за да не кажете, че бягам от въпроса", каза Димов и продължи: "Двата процента са така и така отделена буферна зона, включително и от ЮНЕСКО, тоест това става зона за туризъм и всички действия, които са разрешени, са в рамките на тази зона, и нищо извън това. А останалите 45%, за които говорите, те са действително за питейни нужди и това е разрешено от българския закон, и не противоречи по никакъв начин на никой европейски закон. Нещо повече, ние говорим в момента за достъпа до вода на гражданите. Гражданите на ЕС трябва да имат достъп до чиста питейна вода", допълни той.

"От тази гледна точка аз не виждам противоречие. Нещо повече, и комисар Вела в интервю каза, че на този етап няма нарушено българско законодателство и европейско. Аз съм убеден, че ние няма да нарушим и в бъдеще време законодателството и на България и на ЕС", завърши изказването си Димов.