„Лидове новини“: Три банки - Уникредит, ПИБ и ББР, имат участие в сделката за ЧЕЗ

Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката, със 180 милиона евро

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова

Чешкото издание "Лидове новини" твърди, че "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка (Fibank) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България. Това съобщава БНР. 

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България, съобщава чешкото издание "Лидове новини". Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро. 

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие. 

„Хоризонт” потърси коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От "Уникредит" заявиха, че не коментират търговски взаимоотношения - без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес. От Първа инвестиционна банка все още се чака информация. 

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании.