Какво да направят САЩ за победата на Украйна – войната се води срещу алианса на диктаторите

Украинците се борят за свободата не само на своята страна, но и на целия свят, а свободният свят дава на украинците оръжие

Юриел Епщайн, снимка: rdi.org

Юриел Епщайн, снимка: rdi.org

Юриел Епщайн*, Униан

Предизборната надпревара в САЩ набира обороти. Помощта за Украйна е поставена на принудителна пауза.  Надеждата за бърза победа на украинците угасва. А и двупартийната подкрепа за военната помощ на САЩ за Украйна намаля от 73% на 62%...

Изглежда една част от американския естаблишмънт така и не усвои основния урок от тази война: широкомащабната инвазия на Русия в Украйна сложи

 кръст на системата за сигурност в Европа и целия свят

 Това не е просто опит на Кремъл да върне Киев в зоната на своето влияние. Това е обмислена и в много отношения успешна стратегия, целяща възраждане на Руската империя. Ако САЩ пропуснат момента и Украйна рухне, Русия неизбежно ще тръгне на Запад. Застрашени са балтийските страни, Грузия, Молдова и дори Финландия. Може ли Вашингтон да противопостави нещо срещу това?

Първо, важно е да се запази ефективността в работата на Конгреса. Придвижването на законите засега явно "буксува". Шатдаунът беше предотвратен – Сенатът  прие законопроекта за временното финансиране. В него обаче липсва допълнителна помощ за Украйна.
Новият етап от борбата за финансиране ще се състои през следващата година. И отново ще има криза, която ще трябва да бъде преодоляна, за да може правителството да продължи да работи. Това, разбира се, е огромен проблем, защото за времето докато бъде преодоляна тази криза – около 2-3 седмици, всяка друга работа на законодателите се прекратява.

За да може Америка да защитава Украйна, тя трябва да функционира като нормална демокрация. Сега имаме огромни проблеми с това. 

Второ, Вашингтон трябва да продължи помощта и да утвърди нов транш за Украйна. Пакетът от 60 милиарда долара, който предлага президентът на САЩ  Джуозеф Байдън, трябва да бъде приет. Това не е решение на една партия. 
Републиканците и демократите трябва да се обединят около приоритетите на страната. Става дума за подкрепата за Украйна, Израел, Тайван... Накрая – става дума за глобалната сигурност: 

Украйна воюва за целия демократичен свят 

Трето, трябва да се определи стратегията на САЩ по отношение на Украйна. В последно време често се чува, че стратегически Русия вече е загубила. В отговор винаги ми се иска да попитам: а дали някой вече го е казал на Путин? Доколкото може да се съди, руснаците не смятат, че са загубили. Напротив, те гледат на себе си като на скорошни победители. Разговорите за стратегическа загуба на Русия са фалшив и опасен аргумент. Прочетено между редовете, тяхното послание е следното: направихме всичко, което можахме, повече нищо не е нужно. 

Междувременно рисковете нарастват – та нали през март 2024 г. в Русия ще има избори. След като Путин ги спечели, диктаторът ще получи карт бланш за нов кръг от мобилизацията – плюс 300 хиляди руснаци за пушечно месо. За Украйна, чиито ресурси се изтощават, това ще бъде проблем.

В създалата се ситуация Байдън трябва да даде ясен отговор на въпроса „Каква е стратегията на САЩ по отношение на Украйна?". Той често казва, че ще помагат на Украйна толкова, колкото се наложи. Окей, колко е нужно за какво? 

Трябва да се дефинира 

каква е целта на САЩ в Украйна

 Какво означава Украйна да победи? Да допуснем, че минимумът е руските войници да напуснат украинската територия. Ако стратегията е такава, то около нея вече може да се гради ясен план: каква помощ ще е необходима, какво оръжие и ресурси.

Четвърто, необходимо е най-после да се даде на Украйна всичкото необходимо оръжие. Тази точка следва от предходната. След като определят стратегията си по отношение на Украйна, САЩ трябва да дадат на украинците цялото оръжие, което им е необходимо, за да бъде реализирана тази стратегия. 

Смятам, че между украинците и свободния свят е сключен много прост и прозрачен договор: украинците се борят за свободата не само на своята страна, но и на целия свят, а свободният свят дава на украинците оръжие.

Но обемите, предадени по-рано на Украйна от администрацията на Байдън, са достатъчни само дотолкова, че украинците да не загубят. Това обаче е малко, за да бъде спечелена войната. Това е погрешна политика, на която трябва да се сложи край.

И пето, правителството на САЩ трябва да разбере – кризите, които днес са обхванали света, са свързани помежду си.

Наскоро сенатор Джош Холи (от Мисури) каза, че Америка трябва да престане да помага на Украйна, за да увеличи помощта за Израел. Това е абсолютно  неправилен подход. Та нали Русия стои зад двата конфликта (и не само тя). Ръка за ръка с нея е Иран. Всички диктатори работят заедно. Не може да се дава отпор само срещу един от тях, като се игнорират другите режими.

Всъщност днес в света е сформиран глобален 

алианс на диктаторите

 Затова ситуацията в Израел е пряко свързана със ситуацията в Украйна, със ситуациите в други горещи точки на планетата, с това, което може да се случи в Тайван…

Диктаторският алианс е силен не само на бойното поле. Сега е самият разгар на медийната война, в която Америка явно не прави достатъчно. Например, в глобалния Юг пропагандните усилия на Русия са много ефективни. Затова е необходимо САЩ да консолидират усилията в борбата срещу диктаторите и от гледна точка на войната с оръжия, и от гледна точка на информационната война.

*Уриел Епсайн е изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Renew Democracy Initiative.
Превод: Faktor.bg