Излъга ли правителството за ски строежите в Пирин?

Eкоминистърът отхвърли идеята на Боян Петров за компромисно решение на казуса Пирин с аргумента, че то няма да помогне

Нено Димов

Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес е отхвърлил предложението на алпиниста Боян Петров за компромисно решение на казуса Пирин. Това оставя донякъде съмнението, че концесионерът в Банско няма да се задоволи само с втория кабинков лифт в Банско.

Само преди ден премиерът Бойко Борисов се кълнеше, че само това ще се строи. Реално отказът на Димов в плана за управление на парк "Пирин" да се запише строежа само на втората кабинка е знак, че са възможни и други ски строежи, стига "Юлен" да внесе инвестиционни предложения за одобрение в ековедомството, посочва Медиапул. 

Преди ден Боян Петров внесе в ековедомството предложение за поправки в плана за управление на Пирин, където да се запазят старите забрани на строежи с единствено изключения за втория кабинков лифт. Според Петров, който е и известен природозащитник, така ще бъдат задоволени исканията на всички засегнати страни. Противниците на строителството в Националния парк искат гаранции, че няма да се секат вековните гори. Национален парк "Пирин" присъства и в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Боян Петров каза, че ако управляващите отхвърлят предложението му, ще лъсне фактът, че втората кабинка е само параван за нови строежи в Пирин.
Точно това се случи в петък, когато екоминистърът отхвърли идеята на Боян Петров с аргумента, че тя няма да помогне. Нено Димов каза, че предложението на алпиниста е за поправка в плана за управление на Пирин, който "задава само режимите в парка". Димов каза, че специализираният подробен устройствен план дава основата за строителство и подлежи на екологична оценка.