Икономист: Шенген е изпаднал в безвремие, в еврозоната през 2025 - мисия невъзможна

Стоян Панчев

Стоян Панчев

Шенген е изпаднал в безвремие. Трудно ще бъде изпълнен критерият за инфлацията за еврозоната. Членство в нея през 2025 г. изглежда невъзможно на този етап. 

Това мнение изрази в ефира на БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика. Той уточни, че не очаква "да бъде направен компромис с инфлацията".

Неговата прогноза е, че ще има забавяне от 2-3 години на този процес на влизане в еврозоната.

"Компромис няма да получим със сигурност. Влизането от 1 януари 2025 г. е невъзможно за България", заяви той. 

По думите му, сега "дупката, която трябва да бъде запълнена, е 3,3 процентни пункта", тоест в момента не изпълняваме инфлационния критерий "повече от предишния път, когато ни отказаха".

Има много аргументи защо не е сега моментът България да бъде приета в еврозоната, подчерта Панчев. По думите му, един от тях е политическата нестабилност у нас.

Според него заключенията на МВФ касаят структурни проблеми във финансите на страната – че са натрупани дефицити, които трудно ще бъдат адресирани със сегашните политики и критиките на ГЕРБ съвпадат с част от изводите на финансовата институция.

Осветяват се проблеми на финансовата стабилност, които заради поддържането на политически мир бяха затворени в тъмен килер, коментира още Стоян Панчев.