Ангелкова: Страните от Дунавския регион обмислят дигитална платформа за реклама на туризма

Развитието на съвместни културно-исторически маршрути е приоритет за Дунавската стратегия

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Развитието на съвместни културно-исторически маршрути в дунавския регион и общи проекти, свързани с местните традиции и фолклор, са заложени в обща декларация, приета от министрите на туризма на страните участнички във Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова и поясни, че България и към момента участва в различни програми за трансгранично сътрудничество.

„В момента по програма „Дунав“ изпълняваме два проекта по програмите за трансгранично сътрудничество със Сърбия и Румъния. Един от проектите, който бе даден за пример, е „Дунавска културна платформа на 21-ви век“, който изпълняваме заедно с Австрия, която е водещ партньор, както и с Румъния, Сърбия, Унгария и Словения. Той дава възможност да се опознаят малко познати паметници и културно-исторически паметници и туристически забележителности в държавите членки в Дунавската стратегия.“

Министър Ангелкова каза още, че няма как туризмът да се разглежда отделно от другите приоритети, заложени в Дунавската стратегия като транспорт, сигурност, околна среда и биоразнообразие, както и дигитализация. Тя съобщи че страните от Дунавския регион обмислят създаването на дигитална платформа за рекламирането на туристическите услуги.