Теменужка Петкова: Имаме ясен инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене"

Не бих се ангажирала да коментирам думите на президента Радев за "Български поток", заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

До този момент най-голямата Китайска държавна компания е заявила своя интерес за възможността да участва в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Този интерес беше препотвърден и преди броени дни, когато аз и вицепремиерът Томислав Дончев имахме съвместна среща. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова за инвеститорския интерес към проекта АЕЦ „Белене“ след откриването на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, предаде „Фокус“. 

„От страна на „Фраматом“, бившата френска компания „Арева“, също е налице заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на този проект“, посочи тя. „Очакваме парламентът да се произнесе по предложението, което сме направили, за проекта АЕЦ „Белене“, коментира Теменужка Петкова. 

Ако парламентът ни даде мандат, ще започнем подготовката за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. Това ще бъде доста дълъг процес. Трябва да се разработи такава процедура, която да гарантира максимална публичност, прозрачност, обективни критерии, поясни Петкова. 

„В рамките на тази процедура ще проверим до колко реален е този инвеститорски интерес“, заяви тя. Попитана очаква ли интерес от други държави за проекта АЕЦ „Белене“ Теменужка Петкова коментира: „Първо да видим дали ще имаме зелена светлина от парламента. Това е изключително важно“. 

„Няма как да се водят преговори, без да сме провели разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването - „Росатом“, каза още енергийният министър. 

България и правителството работим изключително целенасочено от години наред за това да запазим стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа, каза Петкова за идеята на президента Румен Радев за „Български поток“, за доставки на руски газ към страната ни през Черно море, която той обяви при посещението си в Русия. 

„Смятам, че резултатите са налице. Не бих се ангажирала с това да коментирам думите на президента Радев“, обобщи министър Петкова.