Търговците на горива искат наказателна процедура заради новия закон

Търговците на горива искат наказателна процедура заради новия закон. Те очакват да има такава наказателна процедура, защото има действия по концентрация на пазар, отмяна на конкуренция, погасяване на пазарна инициатива с този сектор. Това коментира Владислав Симов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Би трябвало да стартира такава наказателна процедура. Вече има такава в този сектор за налагане на гаранция по бъдещи ДДС-та. Министерството на икономиката е единственото, което все още поддържа негативно мнение за този закон, въпреки че то ще стопанисва и ще извършва последващи действия по контрол в закона“.

Симов поясни, че от вчера текат разговори в Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, съвместно с няколко браншови организации, отделни собственици на земеделска техника, производители на земеделски продукти, както и собственици на транспортни компании за съвместни протестни действия. Това се случва, защото новият закон няма за цел да отмени сивата икономика, а да монополизира пазара и това отново ще доведе до повишаване на цената, смята Симов.

Той коментира още, че от приетите текстове най-тежки са финансовите обезпечения и изискванията за търговците на пропан бутан. Той поясни, че финансовите обезпечения за търговците на едро изискват капитал от налични 1,5 млн. лева, внесени в Министерство на икономиката или с банкова гаранция.

„Това са изключително непосилни суми за сектора. Имаме едно-единствено звено в този бизнес, което работи в полза на конкурентната среда на пазара и поддържа единствената спирка, пред това да се монополизира пазара и цените да са такива, каквито устройват монополите - това сме ние. Няколкостотин малки компании, които сме в силна конкуренция и за които всеки един продаден литър е важен. Ние се борим да продадем всеки един литър заради цената и за нас цената да бъде ниска е определящото“.