Петър Ганев: Не виждам защо се наливат пари в здравеопазване и отбрана

За нашето благосъстояние работим от юни до декември

Петър Ганев

Петър Ганев

От януари до май работим за държавата. Това обяви в студиото на Нова ТВ икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Колко плаща българинът на държавата – сметката доста набъбва пред годините. Няма яснота дали тя ще променя, но разходите определено вървят нагоре. Всеки може да си сметне на личната си сметка колко трябва да дава на държавата, обясни икономистът. 

Традиционно най-много пари ще отидат за пенсии, социални помощи и обезщетения от бюджета на НОИ, посочи той и  добави, че здравеопазването също се оформя като доста сериозен разход. Той расте с около 400-500 млн. лв. на година. Лошото е, че там продължава да няма реформа, коментира Ганев.

За транспорт и съобщения също има големи разходи, като това се дължи на факта, че в този отрасъл има много неефективности на държавните компании – Български пощи, БДЖ. Тук влизат и много капиталови разходи, включително и европейски средства, посочи икономистът.

По думите му винаги е имало каца без дъно. Сега има разходи, например в образованието, които са оправдани. Там се правят инвестиции и е нормално да се вдигат заплатите на учители. Но не виждам защо се наливат пари в отбраната и здравеопазването. Прахосват се много пари и в енергетиката и транспорта, коментира Ганев.