Цонев: Внасяме промени, ще осветяваме и финансирането на медиите

Депутатът на ДПС обаче не обясни каква ще е разликата в първоначалния проект и допълнителните промени

Йордан Цонев

Йордан Цонев

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Велислава Кръстева ще "разширяват" между първо и второ четене обхвата на законопроекта за собствениците на медиите, който бе приет на първо четене в пленарна зала през седмицата. Това стана ясно от интервю за БНР на депутата на ДПС Йордан Цонев, който е един от авторите.

„В последните 10 години медиите се развиха сериозно и започна един дебат, предимно от собствениците на медии в дясното политическо пространство, има ли прозрачност в собствеността на медиите, във финансирането, в кредитирането, коя медия какви безвъзмездни помощи получава от държавата, от Европейския съюз и така нататък. Най-интересно беше, че тези, които поставяха тези въпроси, не използваха нито един от политическите проекти, в които участваха, за да внесат закон, с който да направят тази собственост абсолютно прозрачна. Когато го направихме, те изведнъж започнаха да критикуват и да се противят“.

Основна характеристика на медийната среда в последните години е, че неяснотата създава възможности за клеветене и за фалшиви новини, убеден е политикът:

„Сега подготвяме промени, с които ще разширим обхвата на прозрачност.  Ще бъде включено и кредитирането, както искат въпросните медии, и финансирането по проекти - държавни или европейски, ще бъде включено и безвъзмездното финансиране, грантови схеми. Изобщо искаме прозрачност в целия процес - процеса на създаване на една медия, на нейната собственост, на нейното финансиране, на нейното разпространение. В момента умуваме и върху това този процес на прозрачност да се разпространи и върху медиите в интернет“.

Идеята е да се знае кой кой е в българските медии, защото това разкрива зависимостите на редакционната политика и отделните журналисти, обясни Цонев и призова и останалите партии да изготвят предложения преди второто четене на законопроекта. Цонев не вижда проблем, ако наистина  Пеевски е концентрирал толкова много медийна власт в себе си, колкото опонентите му твърдят,  да остане депутат от ДПС. Един бизнесмен може да се занимава с политика, както може да се занимава и Доналд Тръмп, обясни той:

„Концентрацията е предмет на Комисията за защита на конкуренцията, но тя трябва да констатирана. Законът ще създаде предпоставки тя да бъде констатирана, ако има такава.

В целия свят е разрешено и медийни магнати, и бизнесмени да участват в политиката, но при пълна прозрачност на процеса. Това е!“.

От всичко казано от Цонев обаче депутатът не обясни какви точно ще са разликите между първоначалния проект и допълнителните промени, които ДПС ще внесе.