Министър Петкова: За мен е загадка за какви цени на тока говори бизнесът!

Обвиняват ни, че сме мафиоти и не се правят реформи в сектора, с което не съм съгласна, отсече енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

„За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът”. Това бе коментарът на енергийния министър Теменужка Петкова в студиото на Би Ти Ви, визирайки твърденията на бизнеса от преди седмица, че се очаква шоково поскъпване на храните заради по-високите цени на тока за бизнеса.

„За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електро-енергията, която дружествата продават, е на цени от 76,09 лв.”, допълни Петкова.

Тя обясни, че е призовала бизнесът да подаде сигнал до компетентните органи, които да проверят въпросните цени.

„За моя изненада, Асоциацията на българския бизнес подаде сигнал за две държавни дружества. Освен, че с колегите ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът каза, че в сектора не се извършват реформи. Аз не съм съгласна и за това има факти”, категорична бе Петкова.

По думите ѝ оценката на Мудис за БЕХ се е повишила с два пункта, а към настоящия момент държавната енергетика разполага с 1,435 млрд. лв.

„Когато някой говори, трябва преди това да види какви са фактите”, подчирта Петкова.

„Дебатът за това необходим ли е проектът Белене тепърва предстои”, коментира още министърът.

Според нея интересът от страна на китайските инвеститори е много сериозен. „Аз смятам, че с промените, които се извършват и към настоящия момент в енергийния сектор, визията и директивите на ЕС, трябва да бъдем много балансирани и добре да помислим, за да защитим своята енергийна сигурност”, каза още Теменужка Петкова.