Домбровски: Влизането в еврозоната ще стимулира икономиката, но няма да реши проблема с неравенството в България

Валдис Домбровски, снимка: debati.bg

Валдис Домбровски, снимка: debati.bg

По отношение на въвеждането на еврото в България се работи и ние от ЕК подкрепяме усилията на България. Работи се по план за влизането на страната ви в чакалнята на еврозоната. Това обяви в студиото на БНТ зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровски.

По отношение на сроковете - поетите ангажименти за една година те могат да бъдат изпълнени. Върви се в график и до средата на годината се надяваме да бъдат изпълнени ангажиментите, посочи още той.

На въпрос на водещата стабилна ли е банковата ни система, Домбровски отбеляза, че в банковата система се забелязват тенденции, които вървят в правилна посока. Но от друга страна необслужваните кредити са по-високи от средната за Европа. А влизането в еврозоната е и влизане в банковия съюз. Що се отнася до рисковете и проблемите за България от влизането в еврозоната те могат да бъдат преодоляни с извършването на определени реформи и икономически мерки. 

Вече определихме сферите, в които е необходимо да се извършат реформи, както и посоките на реформите – макрорамка, рамка на несъстоятелност, управление на държавни предприятия, борбата с прането на пари и директивите за мръсните пари. Не виждам големи рискове, но предстои работа. И ако се работи по график, резултатът ще бъде положителен. 

Въпросът на който трябва обаче да се намери отговор е доколко включването в еврозоната ще помогне на икономическото развитие. Ние мислем, че отговорът е да. Дали ще станат по-бедни или по-богати българите - нашата оценка ще даде възможност за положителна подкрепа на икономическото развитие на България, а това означава и положителна подкрепа на жизнения стандарт в страната. Еврото е валута, не е вълшебна пръчица. България е може би една от страните с най-голямо неравенство по отношение на доходите. Но влизането в еврозоната не е решение на неравенството. Това зависи от други мерки, които зависят изляло от вашето правителство, подчерта Валдис Домбровски.