Делян Добрев: Службите потвърдиха, че средствата, с които Върбакова купува ЧЕЗ са чисти

Участието на държавата тепърва ще се изяснява, посочи депутатът

Делян Добрев

Делян Добрев

Сделката с ЧЕЗ и българската фирма се оказаха, че не е фалшиви. В парламента изслушахме 5 часа г-жа Върбакова, но и службите. Те предоставиха детайли около сделката. Службите се оказа, че са следили процеса, знаели са дори и ценовите оферти на кандидатите. Това обяви по Нова ТВ шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. 

От екипа на Върбакова се разбра, че сделката ще бъде финансирана с около 20% собствени средства, а другите ще бъдат привлечени от банки. Тоест  фирмата на Върбакова ще осигури около 100 млн. евро, а от банките ще бъдат взети на кредит около 400 хил. евро. Държавата според докладите на службите е знаела как върви процесът на продажбата, но не е знаела детайлите и кой ще спечели. Държавата в случая реагира адекватно.

Неоснователни са обвиненията от БСП, че ГЕРБ стои зад Гинка и има нещо общо със сделката. Службите казаха, че нямат притеснения със средствата на Гинка Върбакова. В договора, който Върбакова е подписала с ЧЕЗ има клауза, че капиталът не трябва да се разводнява с други субекти. Това условие стопира на този етап участието на държавата в това електро-разпределително дружество, допълни Добрев.