Близо милиард евро глоба за американска компания

ЕС удари американския гигант в производството на чипове "Qualcomm" с антитръстова глоба от 997 милиона евро. "Qualcomm" са платили на "Apple" да използва изключително техните чипове в телефони и таблети, съобщи бТВ.

Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрет Вестагер заяви, че с постигането на споразумение с "Apple" през 2011 г. "Qualcomm" "е злоупотребил с господството си на пазара", несправедливо изключвайки конкурентни производители на чипове като "Intel", оставяйки потребителите без избор.

Глобата е последният удар, нанесен от ЕС срещу технологичните гиганти в САЩ, както и нов удар за "Qualcomm", водещ световен доставчик на чипове за смартфони, след друга антитръстова глоба от 800 млн. долара, наложена миналата година от тайванските власти.

"Qualcomm" утвърди позицията си, като незаконно изключи от пазара конкурентите за повече от пет години", заяви Вестагер на пресконференция.

"Между 2011 г. и 2016 г. "Qualcomm" плати милиарди щатски долари на ключовия клиент "Apple", а плащането беше, за да попречи на "Apple" да купува от конкуренти", каза Вестагер.

"Това означава, че никой конкурент не би могъл ефективно да играе срещу "Qualcomm" на този пазар, независимо колко добри са техните продукти."

Сделката включва комплекти от електронни компоненти в интегрална схема, които позволяват на смартфони да изпращат и получават гласови повиквания и данни по мобилни мрежи, за използване при видео разговори и използване на интернет.

Датският комисар заяви, че "Qualcomm" е "ограничил потребителите и другите компании от по-голям избор и иновации".

Вестагер заяви, че продължилото две години и половина разследване на ЕС е разкрило вътрешни документи на "Apple", показващи, че от тази компания на няколко пъти "сериозно са се замисляли да се прехвърлят" на конкурента на "Qualcomm" - "Intel".

Понастоящем "Qualcomm" и "Apple" са вплетени в сериозен съдебен спор за патенти и възнаграждения.

Производителят на "iPhone" заведе съдебно дело в САЩ през януари 2017 г., обвинявайки "Qualcomm" в злоупотреба с пазарната си мощ за някои мобилни електронни компоненти в интегрална схема, за да поиска несправедливи възнаграждения.