Андрей Делчев: Нелегални бензиностанции у нас кешират горива, скрити от държавата

Законът за горивата ще изчисти проблемите в петролната индустрия, смята още шефът на БПГА

Андрей Делчев

Андрей Делчев

Озадачаваме твърдението, че Законът за горивата бил писан под диктовката на Валентин Златев. Законът последно се писа от работна група, назначена от вицепремиера Дончев. Накрая се реши да бъде внесено от депутати, както и се случи. Но ние го научихме пост фактум, след като беше внесен в НС. Това каза в студиото на Би Ти Ви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), който коментира решението да бъде отложено прилагането на новия Закона за горивата с 6 месеца по предложение на правителството. 

Той обясни как според него с влизането в сила на новия закон ще бъде преборена сивата икономика и изчисти проблемите в петролната индустрия.

Един от големите проблеми на петролния бизнес, че  не е ясно кой точно прави търговията в този бизнес. На практика всеки с 2 лева капитал може да отвори фирма и да прави търговия на едро. И ако случайно някой го хване – зад такава фирма реално нищо не стои, няма никакви активи. Нека всички, които искат да имат бензиностанция и искат да правят търговия, се регистрират. Защото сега има нелегални бензиностанции, в които се кешира онова нелегално горива, което е скрито от държавата. Тоест, да се извадят на светло всички играчи на пазара на горивата, настоява шефът на БПГА.