Стачка на наземния персонал на испанска авиокампания засяга 29 летища и близо 46 000 пътници

Днес започна четиридневната стачка на наземния персонал на испанската авиокампания "Иберия". Тя засяга 29 летища в страната и близо 46 000 пътници.

До стачката се стигна след провала на преговорите между синдикатите и ръководството на авиокомпанията. Причината за тях беше загубената през септември миналата година от страна на Иберия концесия за обработка на полетите на осем испански летища в търг, обявен от Аена - фирмата, която ги ръководи. 

Това доведе до планирано прехвърляне на близо 3 000 служители към компаниите, които са спечелили търга. Работниците обаче са притеснени, че ще загубят трудовите си права, които са имали в Иберия и това ще доведе до намаляване на заплащането им. 

Свиканата от синдикатите стачка ще продължи до понеделник включително и ще обхване 29-те национални летища, където понастоящем оперира авиокампанията. Сред тях са и най-натоварените като Мадрид-Барахас, Барселона-Ел Прат, Палма де Майорка, Малага, Аликанте, Валенсия, Севиля, Билбао, Гран Канария и Ибиса. 

Засегнати са и 90 други авиокомпании, чиито полети се изпълняват от испанския превозвач.

Вече са отменени 444 полета, 270 от които на "Иберия", а 45 641 пътници са принудени да променят плановете си. Всичко това се случва в уикенд, белязан от връщането на хората от пътувания след коледните и новогодишните празници.