Служителите на летище Женева стачкуват


Много служителите на летището в Женева ще стачкуват днес заради трудов спор с работодателя си - Националната агенция за въздушен транспорт на Дубай (Dnata), съобщиха от профсъюза им, което се очаква да забави трафика по време на празниците.

Персоналът на Dnata, който според сведенията обслужва около една четвърт от трафика през женевското летище "Коентрин", ще започне стачката си в 4:00 ч. сутринта местно време, съобщи профсъюзът на публичния сектор SSP в X.

Планираното спиране на работа със сигурност ще забави трафика в условията на оживения коледен сезон, като според съобщенията в следавщите 24 часа през летището се очаква да преминат около 60 000 пътници.

Служителите на Dnata извършват различни операции, включително продажба на билети и обработка на багаж, за редица международни авиокомпании, включително British Airways, Air France и KLM.

Профсъюзът, който заплашва със стачка от началото на седмицата, заяви, че продължителността на прекъсването на работата ще се оценява "час по час", според онлайн новинарския сайт 20minutes.

Работниците настояват Dnata, емиратският доставчик на летищни услуги, да увеличи заплатите с 5 на сто.

Те искат също така компанията да осигури надбавка за някои физически трудни работни места и допълнително заплащане за нощен и неделен труд, нещо, което Dnata е отказала да направи, заяви пред 20minutes представителят на профсъюза Джамшид Пуранпир, цитиран от БГНЕС