Проф. Рачев: Удължаването на летния сезон променя туристическия бизнес


Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави, заяви в интервю за БГНЕС метеорологът проф. Георги Рачев.

Той разказа, че когато е водил своите студенти на практика преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса, докато сега при тази температура по-скоро има недоволство и хората питат дали температурата на водата няма да се затопли малко повече. „Сезонът от климатична гледна точка се удължава“, обясни той и добави, че и другите фактори - социални и икономически - също оказват влияние.

„Северно море и крайбрежието, което имат Полша, Германия, та дори такива не много туристически по отношение на морски туризъм страни като Нидерландия и Дания също започват да увеличават сезона, макар и в техните колибки, където се пазят от вятъра“, посочи проф. Рачев и уточни, че температурата на водата там е започнала твърдо да минава над 20 градуса по време на летния сезон. „Глобалното затопляне води до преструктуриране на пазарите особено що се отнася до Северното полукълбо. В тропичните райони нещата със затоплянето не са толкова ярки“, заяви проф. Рачев. Той е категоричен, че няма нищо лошо в удължаването на летния сезон, а твърденията, че щели да умират хора по плажовете, които се разпространяват в момента, нарече „дребна измишльотина“.

Проф. Рачев коментира летния сезон в България, Гърция и Турция. Нашите южни съседки правят много силни сезони за поредна година. „Това са десетки милиона туристи. Турция има леглова база, за която ние само може да мечтаем. Тя е запълнена. Наскоро излезе отчета, че за месец юли Анталия е била посетена от повече от 1,5 млн. туристи само със самолет", каза той и уточни, че тук не влиза пътуванията с кораби и индивидуален транспорт. „Турция очаква да направи повече от около 35-40 млн. туристи и се готвят следващите две години да достигнат нивото от 50 млн. чуждестранни гости“, поясни метеорологът и добави, че „Гърция също се пръска по шевовете“.

Проф. Рачев със съжаление отбеляза, че ние все още не можем да достигнем предпандемичната 2019 г., която е била много силна по отношение на туризма. „Има обективни причини, за тях си говорим 10-20 години. Пълно е със специалисти, които разбират от туризма и въпреки всичко ние сме назад с около 4,5 млрд. по-малко постъпления отколкото предишни години при положение, че е налице инфлация“, подчерта експертът.

Метеорологът категорично заяви, че българинът е прекрасен турист и това може да се види по вътрешността на страната. „Спа хотелите са ни пълни и то през цялата година. Дамите са в основата и движещата сила на туризма. 95% от решенията се взимат от тях, така че цялата реклама е насочена към тях и те пълнят вътрешния туризъм - хотелите във вътрешността“, отбеляза той. Проф. Рачев добави, че България е на трето място по минерални извори в Европа и на трето място по артефакти, но ние не ги използваме. „Министерството на туризма е най-бедното министерство в цялата държава. Разполага с 28 млн. лв, което е абсолютно безумие. Няма държава в света, която да не застава зад туризма си, защото това е явен износ на място. Това са преки чуждестранни инвестиции още по-добри, но за съжаление туризмът не е приоритет на тази държава“ смята метеорологът.

Той коментира как се отразяват климатичните промени върху четирите сезона у нас. Според него, за да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години. „Сезоните са си сезони, това са най-кратките сезони - пролет и есен, за сметка на удължаване на лятото. Вижда се с невъоръжено око, че практически снеговете станаха по-рядко явления, лятото е продължително, малко се измества центъра на тежестта по отношение на пролетта, обхваща и май месец, но за да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години“, заяви проф. Рачев.

Той разкри и какво време ни очаква в останалите дни на август. Според него до края на месеца ни очаква много хубаво меко августовско време с максимални температури на обичайните места в рамките на 35-36 градуса. „Няма ги онези 40 градуса. Август ще бъде такъв какъвто го познаваме - топъл и сух с много слънце“, заяви той.