Климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът се измества на север

Докато климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът плавно се измества на север, съобщи Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

В духа на Европейската програма за туризма до 2030 г. държавите се стремят да направят своя туристически сектор "по-зелен", по-дигитален и по-устойчив, като някои от тях дори преместват фокуса си върху популяризирането на по-нетрадиционни дестинации. В същото време други откриват начини да олекотят бремето на пренаселване с туристи на популярните локации.

Опустошителните пожари, температурите до 40 градуса по Целзий и туристи, решили да избегнат възможни природни катастрофи: дали климатичните промени трансформират туризма, не на последно място в Средиземноморския регион?

Юли беше най-горещият месец в историята по данни на Европейската служба за климатични промени на ЕС "Коперник". Относно изчисленията на Междуправителствения панел по климатичните промени заместник-директорката на службата Саманта Бърджис заяви, че не е било толкова топло поне от 120 000 години.

Регионите, които посрещат голям дял от туристическия поток, са също и тези, които са поразени най-силно от климатичните промени. Миналия месец в Гърция хиляди туристи бяха евакуирани от островите Родос и Корфу, където задушаващо горещото време доведе до опустошителни пожари. Италия също страдаше от горещите вълни, като остров Сардиния се топеше под температури от 48 градуса по Целзий.

Ще се пренесат ли в бъдеще туристите от Средиземноморието в Швеция и Ирландия? Изследване на Европейската туристическа комисия (ЕТК) - организацията, под чиято егида развиват дейност различни европейски туристически асоциации и държавни агенции, посочи първия признак на промяната. Все пак според проучването Испания си остава най-предпочитаната дестинация за хората, които пътуват за почивка в чужбина между юни и ноември. Следват Франция, Италия, Гърция и Хърватия.

От друга страна "не се наблюдава (засега) промяна в избора на място за резервации вследствие на задържащата се в Южна Европа гореща вълна", казва Норберт Фийбиг, президент на Германската туристическа асоциация. В същото време от шестте хиляди души в Европа, анкетирани в рамките на проучването на ЕТК, тези, които са планирали ваканция в Средиземноморието, са с десет процента по-малко в сравнение с миналата година. За сметка на това Чехия, България, Ирландия и Дания бележат нарастване на популярността си. ЕТК обяснява тази тенденция със стремежа на туристите да открият по-малко пренаселени дестинации и по-умерени температури.

"В бъдеще очакваме туристическите потоци да бъдат повлияни в по-голяма степен от непредвидимите метеорологични условия", казва Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на ЕТК. Пътуващите ще гледат да избягват европейския Юг заради горещите вълни. "Това може да насочва все повече европейци към Централна и Източна Европа в търсене на умерено топло време през летните месеци", добавя той. На свой ред южните дестинации може да останат по-желани през пролетта и есента.

Проучване на Европейската комисия показва как може да се промени поведението на европейския турист. "Очертава се ясен модел на противопоставяне север-юг в търсенето на туристически дестинации, като северните региони са облагодетелствани от климатичните промени, а южните са изправени пред съществено понижаване на интереса", се казва в проучването.

Зеленият потенциал: променяш курса, за да станеш по-привлекателен

Имайки предвид настоящата реалност, която е утежнена от климатичната криза, Испания иска да развие към по-добро своите природни дадености – като горите или биосферните резервати, в опита си да се дистанцира от традиционните представи за страната. Правителствената туристическа агенция неотдавна посочи нуждата държавата да се превърне в "многопродуктова дестинация", която не е само слънце и плаж.

Според испанската държавна туристическа агенция този процес трябва да включва преобразяване на националния туристически сектор – цел, залегнала и в Европейската програма за туризма до 2030 г., която изрично поставя ударението върху необходимостта да се осъществи зелен и дигитален преход в основата на дейността на туристическия сектор на страната.

От години Словения например полага усилия да стимулира туристическата си индустрия, като се популяризира под мотото на зелена дестинация. Със своите гористи местности, с изобилието си от вода, възможностите за активна почивка и градски туризъм тази страна става все по-популярна дестинация, но не и за масов туризъм.

Ключовото предизвикателство е развиването на устойчив туризъм с възможно най-ниските въглеродни емисии, с надеждна пътна инфраструктура, местно произведена здравословна храна и подходящия човешки ресурс. С въвеждането на устойчива организация на работа местното население също ще е в състояние да понесе по-леко бремето на туризма, което се оказа проблем в последните години в най-популярните словенски дестинации като Блед и Бохин.

Местните условия оказват влияние върху туризма

Босна и Херцеговина има голям туристически потенциал, особено в областта на планинския и речния туризъм. Този потенциал обаче се оценява по-скоро от международните организации за развитие, които отпускат значителни средства за развитието и популяризирането му, отколкото от местните държавни институции. Босна и Херцеговина следва и световните тенденции на засилен интерес от страна на туристите към по-хладните региони.

Това, което характеризира този регион, са изключително благоприятните цени на туристическите пакети и запазената природна красота, но проблемите произтичат от лошата пътна инфраструктура и нестабилната политическа ситуация. Направено е малко за популяризиране на туристическия потенциал на Босна и Херцеговина в световен мащаб, а в същото време това, което е направено, не се прилага системно.

Що се отнася до изменението на климата, вероятно единственото донякъде положително влияние има "удължаването на летния сезон", тъй като все повече туристи избират да прекарат почивката си през юни и съответно обременяват по-малко пика на сезона, заявява Думитру Лука, председател на Румънската национална асоциация на туристическите агенции.

"По-меките зими през последните години увеличиха туристическия поток през месеците между ноември и март. Ски курортите обаче страдат от затоплянето през зимния сезон и дори при наличието на машини за изкуствен сняг често се налага да приемем поражението в битката с температурите, които постоянно са над нулата", допълва той.

Защита на емблематични дестинации от свръхтуризъм

Малко преди обяд в разгара на летния сезон тесните улички на емблематичния френски остров Мон Сен Мишел обикновено са претъпкани с хора. Но в късния следобед същите тези стръмни улички са почти безлюдни.

Пред този проблем се изправят десетки други популярни сред туристите места във Франция и другаде в Европа, които през летните дни са пълни с посетители, но вечер и извън сезона се изпразват, често в ущърб на местната икономика.

Малкият френски остров Бреат ограничава броя на посетителите през това лято, след като за един ден на скалистите му брегове пристигат хора, наброяващи 15 пъти повече от населението му. Островът, на който има едва 377 постоянно живеещи, е част от природозащитната мрежа на ЕС "Натура 2000", която има за цел да насърчава биоразнообразието чрез защита на местообитанията на най-уязвимите видове.

Наскоро ЮНЕСКО препоръча Венеция да бъде добавена в списъка на световното наследство в опасност. Световната организация заяви, че италианският град е изправен пред "необратими" щети от редица заплахи, включително климатичната криза и масовия туризъм. ЮНЕСКО добави, че италианските власти трябва да направят повече за опазването му. Препоръката ще бъде представена на заседание на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия, през септември. Венеция е обект на наследството на ЮНЕСКО от 1987 г.

Местните икономики балансират

В понеделник градската управа на Париж заяви, че строгите ограничения, наложени на онлайн услугата за настаняване "Еър би ен би" дават резултат, като посочи, че тази година във френската столица са регистрирани по-малко нарушения на кодекса, но са наложени по-тежки глоби. През последните години използването на "Еър би ен би" нарасна значително в целия свят, като услугата позволява на потребителите да намерят жилище в частен дом, а не в хотел.

През 2021 г. Париж получи одобрение от Касационния съд на Франция за своите ограничения, като инстанцията постанови, че те са в съответствие с европейското право. Френската столица ще бъде домакин на летните Олимпийски игри догодина, когато се очаква цените на настаняването да достигнат своя връх.

"Регулаторният арсенал" на града "работи, нарушенията са по-малко", се казва в изявление на кметството, като се добавя, че високите финансови стойности на съдебните спорове през 2021 и 2022 г. се дължат на спрени дела, които чакат решенията на ЕС.

В Румъния обаче фискалните мерки по отношение на таксите и данъците, обсъждани от изпълнителната власт в Букурещ, са подложени на критика. Работещите в сферата на туризма твърдят, че увеличаването на данъчното облагане в туризма ще се отрази на цените, което ще ограничи потреблението и ще постави Румъния на трето място в Европа по отношение на ДДС след Дания и Великобритания.

Професионалистите в сектора са единодушни, че туризмът ще се промени. Въпреки че КОВИД-19 драстично намали броя на туристите, сега секторът се приближава до нивата отпреди пандемията, а с това и до нови предизвикателства. Влиянието на климатичните промени, необходимостта да се направи секторът по-устойчив и търсенето на решения за свръхтуризма ще държат туристическия сектор нащрек, пише БТА.