Отделно: 5 земеделски организации представиха исканията си, готови са за нови протести

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Пет земеделски организации представиха отделно от всички останали исканията си и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, ще продължат протестните си действия. Те са категорични, че имат добър диалог с властта, не искат оставката на земеделския министър, но ще отстояват исканията си.

На първо място и тези организации, между които Обединени земеделски производители, картофопроизводители и Съюз на кооперациите поставят искането за украинска помощ, без да посочват конкретна сума, но с включване на сектори, които в момента са изключени от подписаното с Аграрната камара споразумение.

26 земеделски организации на протест пред МС, искат оставката на министъра на земеделието
Ето и част от исканията им:

"Промяна в определението на изискванията за "активен фермер", за да може да се позволи на млади земеделски стопани, които току-що са се регистрирали, да могат да получат субсидии. Изплащането на субсидиите да бъде до 1-ви март, да отпадне данъка върху субсидиите до 100 000 за юридическите лица, както е отпаднал за физическите лица, които са земеделски стопани". 

Останалите искания включват облекчаване на административни тежести и защита на българските интереси в Брюксел във връзка със завишените изисквания на "зелената сделка". Земеделците очакват споразумение, което да бъде подписано от премиера. Категорично се разграничават от политическите искания за оставки.

"Нашите протестиращи са основно по граничните пунктове и не са заедно с тези, които организират протеста днес в София" - казват те, и предупреждават:

"Ако не успеем да се договорим, ще започнем съвместни протести с гръцките си колеги на граничния пункт "Кулата - "Промахон".

Срещата със земеделския министър Кирил Вътев е днес следобед. Тогава и ще стане ясно има ли отделно споразумение на тези организации с Агроведомството.