КЗП готви доклад за индексацията на цените на мобилните оператори в ЕС

Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите задължи Комисията за защита на потребителите в 10-дневен срок да представи доклад как е решен въпросът с индексацията на цените на мобилните оператори в страните от ЕС.

Депутатите изслушаха представители на Комисията за защита на потребителите, Омбудсмана и трите мобилни оператора. Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипев заяви, че ще започне преговори с фирмите.

"Тъй като считам, че тази клауза е неравноправна на това основание, ако не постигнем с тези преговори промяна на тази клауза, която да е в полза на потребителите, аз внасям доклада в комисията и отиваме на съд".

Омбудсманът Диана Ковачева каза,че при нея са постъпили множество жалби от потребители срещу поредното едностранно увеличение на цените на мобилните оператори:

"Категоричното ми становшще е, че тук става въпрос за злоупотреба с права в една ситуация, в която на практика има неравноправни клаузи. Още повече, че миналата година и по-миналата година някои оператори са били компенсирани. А през миналата година беше приета една наредба, с която таксите, които те плащат към държавата, са намалени наполовина". /БГНЕС, БНР