"Хюндай" алармира за незаконни действия при изграждането на 7 и 8 блок на "Козлодуй"

Южнокорейският гигант „Хюндай“ се опасява от нелоялна конкуренция от страна на някои свои конкуренти при изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технологията АР1000 на „Уестингхаус“. Компанията подчертава, че ще си сътрудничи с южнокорейското посолство в София за преодоляване на трудностите. Позицията на „Хюндай“ е разпространена от посолството на Южна Корея у нас, предаде БГНЕС.

„Хюндай“ приветства днешните решения на Комисията по енергетика и Комисията по околна среда и води на Народното събрание на България и вярва, че българското правителство ще управлява добре всички правни процедури, свързани с проекта.

Посолството на Република Южна Корея в България също е силно заинтересувано „Хюндай“ да има възможност да допринесе за българския проект за ядрена енергия в Козлодуй. Според дипломатическата мисия тази възможност ще укрепи още повече връзките между София и Сеул.

Посолството следи отблизо настоящата ситуация, включително и днешното развитие на събитията, споделя опасенията на „Хюндай“ и ще комуникира с българската страна всичко, което е необходимо. Дипломатическата мисия наистина се надява, че Южна Корея може да изиграе значима роля за постигането на енергийната визия на България.

„Хюндай“ е една от водещите световни компании в изграждането на ядрени централи с богат опит зад гърба си, изградила е 24 ядрени реактора в Южна Корея. Компанията има стратегическа партньорство с “Уестингхаус“.

Собственикът на проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ избра на 16 февруари корейската компания като единствена, която отговаря на всички изисквания за строителството на новите ядрени мощности на България. /БГНЕС