Депутатите обсъждат споразумението със САЩ за АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите ще гледат на второ четене днес ратификациите на споразумението за сътрудничество със САЩ по изграждането на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй”, както и с НАТО за иновации.

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България бе прието вече в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

На 14 март парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технологията Уестингхаус АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй".

Народните представители предстои да гледат на второ четене и Законопроект за ратифициране на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации.

В мотивите към законопроекта се посочва, че с приемането му ще се утвърди желанието, изразено от правителството на България за изпълнение на проактивна високотехнологична политика и за укрепване на участието ни в иновационната политика на НАТО. Отбелязва се, че Фондът на НАТО за иновации се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с продължителност на действие 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната. Размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години, се отбелязва в мотивите. На този етап от Министерството на иновациите стана ясно, че има 2 компании, които се разглеждат и са много близо до това да бъдат финансирани от Фонда на НАТО. /БГНЕС