Храни и напитки поевтиняват през март

Годишната инфлация за март падна до 3%

Храните и безалкохолните напитки са поевтинели през март, както и облеклата и обувките, режийните разходи за жилища, вода, ток, газ и други горива.

С най-голямо намаление на цените са краставиците - с 11.7% и зелената салата - със 7.8%, зелен лук. Следват чесън и праз, домати, моркови, лук, захар, яйца, брашно, олио, бира, ябълки, кайма, колбаси, прясно мляко, кашкавал и сирене, масло и хляб. 

В същото време са поскъпнали зеле, пипер, картофи, зрял боб и чесън, цитрусови и южни плодове, маслини и риба.

Съществено намаление на цените е отчетено и за централното газоснабдяване - с 12.8% и метана - с 8.4%. Поевтиняват още пелети, дърва за отопление, пропан-бутан, климатични инсталации, прахосмукачки, лаптопи, облекла и обувки. 

В същото време ръст на цените отбелязват редица нехранителните стоки и услугите. През март най-силно растат цените на международните полети - с 12.5%, цветарството - с 4.7%, шофьорските курсове - с 3.1%, финансовите услуги на банките - с 1.9%. Поскъпват и продукти и препарати за почистване на дома, бойлери и хладилници, дизелово гориво и бензини, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната, цигари, мобилни телефонни услуги, обществено хранене.

НСИ отчита през март на месечна база инфлация само от 0.2%, основно заради ръст на цените в групите "развлечения и култура" (+0.9%), съобщения (+0.9%) и транспорт (+0.8%).

Така годишната инфлация - март 2024 г. спрямо март 2023 г. - продължава да пада до 3%, показват данните на НСИ.