Глад за IT специалисти в Европа - дефицитът достига 300 000

Данните обяви българския евродепутатът Мария Габриел след откриване на международна програма „Обучение и IT кариера"

Мария Габриел

Мария Габриел

В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти и България може да бъде лидер за справянето с това предизвикателство. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел след откриването на Националната програма „Обучение и IT кариера", което е част от Европейската седмица на професионалните умения, предава „Фокус".

Символичният старт на програмата бе даден от еврокомисарят Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя ще даде възможност на 250 български ученици от цялата страна за безплатно тригодишно обучение по професия „Приложен програмист".

„В момента в Европа има недостиг от 300 хиляди IT специалисти, а нашите анализи показват, че до 2020 г. това число ще бъде 500 хиляди.

Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство, защото само когато има връзка между училището, университета и бизнес пазара на труда, можем да имаме подготвени специалисти.

И нещо повече - те да владеят новите цифрови технологии, защото други стряскащи числа, с които разполагаме, са, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а в момента само 37% от активната работна сила на Европа ги притежава. Това е едно невероятно предизвикателство, но всички заедно можем да направим така, че да се справим с него. Защото новите технологии вече не са само за IT специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на работа, учене и живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България, че приемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация. И поздравления за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите. И благодарение на общите ни усилия да покажем, че България може да бъде лидер в това предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа", каза още еврокомисарят Мария Габриел.