Гинка Върбакова съобщи от чешката столица, че е намерила пари за финансиране на сделката

Гинка Върбакова става собственик на ЧЕЗ до края на седмицата, заяви Теменужка Петкова

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова

Гинка Върбаова става собственик на българския бизнес на ЧЕЗ до края на седмицата. Това стана ясно от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова в парламента.
 
„Компанията купувач публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани“, заяви Петкова на дискусия на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката- стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България“.
 
„Гинка Върбакова пое ангажимент да проведе разговори с продавача. Тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача“, коментира тя.
 
„От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност на държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие. Оттук нататък всичко зависи от продавача“, каза още министърът.
 
По-рано днес стана ясно, че Гинка Върбакова е в Прага. От чешката столица тя се похвали, че финансирането на сделката е осигурено. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни. Веднага след като приключат, обществото и институциите ще получат информация за резултатите, каза пред журналисти на летището в Прага Върбакова.