Георги Икономов: Банско е много евтина дестинация, трябва да се вдигнат цените

Снегопочистващите фирми са готови, но основен е проблемът с липсата на втори кабинков лифт, заяви кметът на града

Георги Икономов

Георги Икономов

"Чакаме профила туристи, който е бил в предишните години, с много повече чужденци и много по-малко българи, което означава, че те оценяват повече нашите курорти". Това каза пред БНТ Георги Икономов, кмет на Банско. Той обясни, че инфраструктурата там е в много добро състояние за зимата и снегопочистващите фирми са готови, но основен е проблемът с липсата на втори кабинков лифт.

"За съжаление посрещаме туристите със старите ски писти и това е големият проблем на Банско. Пак ще посрещнем стотици хиляди туристи и ще ги изпратим недоволни не от хотелите и ресторантите, а от чакането на лифта. През лятото съотношението с туристи е различно", посочи Икономов.

Ако цените се повишат, туристите първоначално ще намалеят, но печалбите ще останат същите, убеден е кметът.

"Когато един турист идва, него не го интересува дали е платил 50, 100 или 0 лв,. той си иска неговата 5-звездна услуга. Иска да е на европейско ниво и за това ниво трябва да вдигнем цените, за да се впишат в качеството на услугите", каза още Икономов.

Георги Икономов изрази още мнение, че Банско е много евтина дестанация и ако искаме да вървят нещата, трябва да се вдигнат цените. Кметът заяви още, че за да има качествен персонал, трябва да има качествено заплащане и това не може да стане с 42 лв. цена за олинклузив. Икономов изрази мнение, че предпочита заплатите да станат по-добри, така че да се задържа български персонал.

Подготвя се и инициатива, в която да се рекламира целият туристически регион, съобщи Икономов.