Фалстарт за тримата играчи, мераклии да строят българската отсечка на "Турски поток"

Участниците имат 5 дни, за да отстранят пропуските в подадените от тях оферти

И трите чуждестранни консорциума, явили се на обществената поръчка за проектиране, строеж и доставка на мателиали на новите газови тръби на "Булгартрансгаз" - проект, станал популярен като българската част на "Турски поток", не отговарят на първоначалните критерии на търга. В резултат - кандидатите имат срок от 5 дни, в който да приведат документите си във вид, в който да отговарят на условията на възложителя по проекта. Той е на стойност 2,8 млрд. лв. 

Става дума за разширението на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" от Провадия до границата със Сърбия. Трасето от близо 500 км би било връзка с проекта "Турски поток" на Русия и Турция и би позволило - според идеята - транзит на руски газ през България към Европа. Обществената поръчка бе обявена в края на миналата година, премина през обжалване и странно оттегляне на жалбата, подадена от компания, близка до бизнесмена Христо Ковачки. Крайният срок за подаване на оферти бе 6 март, а на 7 март въпросните оферти бяха отворени. Три консорциума - на италиански фирми със скрито руско участие, на унгарски компании и на фирми от Саудитска Арабия - се явиха: 

 - ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България;

- Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt;

- Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

На 14 март комисията на възложителя "Булгартрансгаз", която оценява офертите, излезе с протокол за оценка на предложенията. А от него става ясно, че нито една от офертите не отговаря на един или повече от критериите. Ако в петдневен срок компаниите не подадат новата нужна информация до "Булгартрансгаз", то ще бъдат отстранени от състезанието.