Димитър Делчев: Премиерът Борисов да каже КОЙ иска да строим „Белене“

Българската енерегетика няма нужда да става още по-зависима от кремълските интереси

Димитър Делчев

Димитър Делчев

С построяването на Белене ще бъде все едно да си построим централа на Марс, никой няма да има интерес от това. Тази позиция изрази в студиото на Нова ТВ председателят на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев. 

30 години този проект не се случва. Този проекте отдавна е престанал да бъде икономически проект, той е политически проект от доста време и сега сме пред избора на инвеститор, с който да го реализира. Истината е, че българската енерегетика няма нужда да става още по-зависима от кремълските инвестиции, защото няма кой друг да построи „Белене“ освен руските „Атомспортекспорт“ и „Росатамо“, коментира Делчев.

От друга страна, да се свали мораториума, за да се види кой ще е инвеститорът, който проявява интерес към проекта – това е като да сложиш каруцата пред магарето. Това е най-лесното – да падне мораториумът. Нека премиерът да каже КОЙ иска да се строи Белене и дали европейските ни партньори биха искали да бъде построен този проект. Докато не стане ясно кой ще строи атомната централа, кой ще го финансира, как ще се възстанови инвестицията, този проект не би трябва да се реализира, категоричен е лидерът на ДБГ.